Home Geopolitika Ukrajina napada Bana zbog povlađivanja Rusiji

Ukrajina napada Bana zbog povlađivanja Rusiji

by Agencije

Kijevska vlada je zgrožena izjavom UN-ova glavnog tajnika Bana Ki-moona o ključnoj ulozi koju Rusija može igrati u okončanju sukoba i ne vjeruje da on više ima bilo kakav moralni autoritet, rekao je u četvrtak ukrajinski veleposlanik u UN-u.

Ukrajina će u četvrtak uputiti UN-u prosvjednu notu, rekao je novinarima Volodimir Jelčenko. U prigodi otvorenja Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), Ban je istaknuo da Rusija ima “presudnu ulogu u završetku sukoba u Ukrajini i u Siriji, zaštiti ljudskih prava i kontroli širenja oružja za masovno uništenje”. “Takva izjava nas je silno zgrozila”, rekao je ukrajinski veleposlanik.

Ocijenio je da je Ban tako izgubio svako “moralno pravo” da posreduje u tom sukobu. Veleposlanik je dodao da “ne razumije kako UN može hvaliti ulogu Rusije”. Po njegovim riječima, Moskva je “glavni krivac za agresiju na Ukrajinu i dalje potpiruje taj sukob”. Usto je upozorio na povrede ljudskih prava na Krimu koji je Rusija 2014. pripojila svom teritoriju i optužio Moskvu da “razvija svoj nuklearni potencijal na Krimu”.

Veleposlanik je rekao da će razgovarati s Banom nakon njegova povratak s aktualne turneje po Europi. UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric odbio je tu kritiku. “Nećemo mijenjati izjavu”, poručio je. “Pozivamo sve da u cijelosti pročitaju (Banovu) izjavu”. U sukobu ukrajinske vlade i proruskih separatista koji je u travnju 2014. izbio na istoku Ukrajine, poginulo je gotovo 9400 ljudi.

Related Posts