Uklonjena zastave konfederacije sa zgrada u Južnoj Karolini

Južna Karolina u petak je trajno uklonila konfederacijsku zastavu ispred zgrade Kongresa te američke savezne države pošto su takvu odluku izglasali zastupnici i u povijest je tako otišao simbol ropstva i rasizma za jedne, a za druge ponos i baština američkog juga.

Uz prisutnost televizijskih kamera i velikog broja ljudi uklonjen je barjak koji je postao nepoćudan pošto se s njime često fotografirao 21-godišnji bijeli rasist Dylann Roof koji je prošli mjesec u crkvi crnačke zajednice u Charlestonu pobio devet osoba. Konfederacijsku zastavu isticale su separatističke južnjačke države u Američkom građanskom ratu, a Južna Karolina bila je prva država koja se 1860. otcijepila od SAD-a, a godinu dana poslije počeo je rat.

Konfederacijska zastava, koja je ispred Kongresa Južne Karoline bila postavljena prije više od 50 godina u znak prosvjeda protiv pokreta za građanska prava, bit će izložena u vojnome muzeju u Columbiji, glavnome gradu Južne Karoline. Naći će se u dvorani s drugim predmetima koje su nosili vojnici Južne konfederacije prije 150 godina u Američkom građanskom ratu. Guvernerka Nikki Haley, koja je dan ranije obećala da će “s dostojanstvom skinuti zastavu”, rekla je u intervjuu za NBC-jevu emisiju “Today” da je petak velik dan za državu i dodala “mislim na devet ubijenih”.

You may also like