UKIP financirao kampanju Brexita europskim fondovima

Britansko izborno povjerenstvo u utorak je objavilo da je otvorilo istragu zbog sumnji da je eurofobna antimigrantska stranka UKIP novcem iz europskih fondova financirala kampanju u korist izlaska iz Europske unije (Brexit).

Pravila o europskim subvencijama za europske stranke i zaklade zabranjuju “izravno ili neizravno financiranje nacionalnih političkih stranaka”, podsjetilo je povjerenstvo. Povjerenstvo treba odrediti je li stranka prihvatila donacije Saveza za izravnu demokraciju u Europi ( ADDE) prije referenduma 23. lipnja na kojem su Britanci glasali za Brexit.

Ured Europskog parlamenta je u ponedjeljak naveo da se ADDE treba odreći 421.000 eura iz europskih fondova. Prema reviziji stranka je tražila europske fondove za financiranje potrošnje povezane s političkim aktivnostima stranke Nigela Faragea u Velikoj Britaniji.

Te potrošnje ADDE-a posebice se odnose na “istraživanja u sklopu općih britanskih izbora u svibnju 2015. i prije britanskog referenduma o EU.” “Većina pitanja istraživanja bila su povezana s kampanjom ‘Leave’ koju je vodio Ukip”, otkriva izvješće o istraživanjima koje je financirala ADDE.

You may also like