Ukidanje embarga Kubi u mandatu Obamina nasljednika?

Američki predsjednik Barack Obama koji mjesecima traži od Kongresa da ukine embargo što teško pritišće Kubu, rekao je u ponedjeljak da je siguran kako će se to dogoditi u vrijeme mandata njegova nasljednika, bio on demokrat ili republikanac.

Embargo koji je Washington uveo Kubi 1962. i dalje zabranjuje Amerikancima da ulažu na tom komunističkom otoku. Jedino američki Kongres – u kojemu većinu imaju Obamini politički protivnici republikanci – ima ovlasti da ga ukine.

“Na obje strane postoji volja (da ga se ukine), ali kritična masa još nije dosegnuta”, rekao je Obama u razgovoru za CNN na španjolskom jeziku, manje od tjedan dana prije povijesnog posjeta Havani, prvog putovanja nekog aktualnog američkog predsjednika u zadnjih gotovo sto godina.

“Potpuno sam siguran da će se u nekom trenutku u mandatu sljedećeg predsjednika, bio on demokrat ili republikanac, embargo doista ukinuti jer je nama razumljivo da možemo prodavati na Kubi, da možemo poslovati s Kubancima”, dodao je, opetujući svoje uvjerenje da će to potaknuti “nužne promjene” na komunističkom otoku.

Američki predsjednik je usto ponovo izrazio spremnost da u prigodi svog posjeta Kubi 21. i 22. ožujka otvoreno progovori o ljudskim pravima. “Planiram se sastati s disidentima, kritičarima kubanske vlade”, rekao je. “I dalje ćemo se zauzimati da na Kubi bude više slobode govora, okupljanja i vjere”.

Posjet Baracka i Michelle Obame na nesvakidašnji će način potvrditi približavanje Washingtona i Havane, nakon polustoljetne napetosti naslijeđene iz vremena hladnog rata. Dvije zemlje su u srpnju 2015. ponovo uspostavile diplomatske veze uz posredovanje Svete Stolice.

You may also like

0 comments