Ukidaju li se vize za Ukrajince

Dvadeset osam zemalja Europske unije u četvrtak je načelno odobrilo ukidanje viza za ukrajinske državljane koji žele boraviti u Uniji do tri mjeseca, kao što su prošlog mjeseca odobrile Gruzijcima, navodi se u priopćenju.

Odluka će za oba slučaja stupiti na snagu kada ju odobri Europski parlament i kada EU donese novi mehanizam poznat kao “kočnica za slučaj opasnosti” koji će omogućiti brzo ukidanje bezviznog režima. “Zadovoljan sam odlukom Vijeća EU-a koja se nestrpljivo iščekivala (…) Pozivam EU da što prije odobri Ukrajini bezvizni režim i ispuni svoje obveze”, reagirao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na Twitteru.

Europska komisija je u prosincu 2015. ocijenila da Ukrajina ispunjava sve uvjete za ukidanje viza za njezine građane, podsjeća u priopćenju Vijeće EU-a koje zastupa dvadeset osmoricu. No s donošenjem odluke se kasnilo zbog migrantske krize.

Europsko izvršno tijelo je u svibnju podnijelo dopunjene prijedloge s ozbirom na zabrinutost europskih zemalja zbog liberalizacije viza koja bi se mogla primijeniti na više od 100 milijuna ljudi: ne samo na Ukrajinu i Gruziju, nego i na Kosovo i Tursku, prema potonja zasad ne ispunjava sve uvjete EU-a.

Pariz i Berlin su zatražili “kočnicu za slučaj opasnosti” koja omogućuje da se brže nego sada ukinu bezvizni sustavi odobreni trećim zemljama.

Tjedan dana prije summita EU-Ukrajina u europskoj prijestolnici, odlukom donesenom u četvrtak “šalje se pozitivan signal” Kijevu, piše u priopćenju iz Bruxellesa. Odluka dolazi gotovo na isti dan kada su prije tri godine, 21. studenog 2013., počeli proeuropski prosvjedi na trgu Majdanu, u Kijevu.

Tri mjeseca poslije raspušten je parlament proruskog presjednika Viktora Janukoviča u toj zemlji s 45 milijuna stanovnika.

You may also like

0 comments