Home Ekonomija Ukida se Centar za praćenje energetskog sektora

Ukida se Centar za praćenje energetskog sektora

by Energypress.net

Na samom kraju Nacionalnog programa reformi 2016., dokumentu od 126 stranica koji je u četvrtak predstavio premijer Tihomir Orešković, kriju se dvije stranice tablica koje otkrivaju Vladin plan za smanjenje broja agencija, zavoda i fondova s javnim ovlastima.

U povijest odlazi 12 javnih institucija koje će do kraja godine ili biti ugašene ili će biti pripojene postojećim tijelima. Kako bi se 12 tijela pripojilo ili ugasilo, potrebno je promijeniti čak 30 propisa, odluka i Zakona. ′U pogledu smanjenja materijalnih rashoda, koji će se postići ovom mjerom u 2016., očekuje se ušteda od pet milijuna kuna′, stoji u Vladinu reformskom planu.

Jedan je od najvažnijih prijedloga osnivanje Hrvatske energetske agencije (HEA) koja će služiti kao zamjena za Agenciju za ugljikovodike, poznate po tome što je za bivše Vlade bila zadužena za istraživanje jadranskog podmorja i kopna u potrazi na naftom i plinom. HEA će zamijeniti i i Fond za razgradnju nuklearne elektrane Krško i Hrvatskog operatera tržišta energije. Kako bi se ta tri tijela pretvorila u HEA-u, potrebno je dopuniti i izmijeniti deset Zakona.

Postojati prestaje i Fond za naknadu oduzete imovine – on će se jednostavno pripojiti Ministarstvu financija, a Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) pripojit će se Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK).

Istu sudbinu čeka i Hrvatski zavod za norme koji se pripaja Državnom zavodu za mjeriteljstvo. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping te Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pripajaju se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Dodatno, u sektoru medicine Hrvatski zavod za telemedicinu pripaja se Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu.

Zaključno, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pripaja se Agenciji za odgoj i obrazovanje, dok Zaklada Hrvatska kuća pri ministarstvu kulture prestaje s radom, piše Tportal.

Smanjenje broja agencija s 57 na 48 započela je Vlada Zorana Milanovića, govoreći tada o uštedama od 24,23 milijuna kuna na godišnjoj razini. Gotovo pola tog iznosa ušteđeno je pripajanjem Agencije za vodne puteve Hrvatskim vodama.

Related Posts