Ukazom Putina gubici postaju državna tajna

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je potpisao ukaz kojim se informacije o vojnim gubicima u specijalnim operacijama u mirnodopskom razdoblju svrstavaju u kategoriju državne tajne. Službeni Kremlj još uvijek negira bilo kakvu vojnu umiješanost u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Predsjedničkim ukazom, objavljenim na stranicama ruske vlade, na popis državnih tajni Rusije dodaju se “informacije koje se odnose na gubitak osoblja …. u mirnodopskom razdoblju u specijalnim operacijama”. Vojni gubici u ratnom razdoblju otprije su državna tajna. Otkrivanje državnih tajni i prijenos informacija stranoj zemlji u Rusiji podliježu kazni i do četiri godine zatvora. “Razlog zbog kojega se gubici ne smiju javno objavljivati je Donbas”, istočna ukrajinska regija u kojoj se proruski separatisti bore već više do godinu dana sa snagama ukrajinske vlade, kaže vojni stručnjak Paval Falgenhauer.

Kijev i Zapad Rusiju optužuju da vojno pomaže separatiste na istoku Ukrajine te da je ondje razmjestila svoje regularne vojne snage, što Moskva oštro opovrgava.

You may also like