EP opskrba pobrinula se da joj uredi preko ljeta ne ostanu preprazni: raspisala je natječaj i preko “leasinga” nabavila novo uredsko osoblje. Riječ je, kako doznajemo iz natječaja, o 46 novih privremenih zaposlenika koji će se u HEP-u zadržati u razdoblju od godinu dana, a za čiji će najam tvrtka izdvojiti čak 4,8 milijuna kuna s PDV-om.

Ugovor za ovaj posao HEP opskrba sklopila je s karlovačkom agencijom za privremeno zapošljavanje UPS d.o.o. koja se obvezala HEP-u privremeno prepustiti 46 novih birokrata, dakle administrativnog i uredskog osoblja koje u Opskrbi očito silno nedostaje.

U HEP-u su bili dosta škrti s podacima o posljednjem natječaju, rekavši da je riječ o višegodišnjoj praksi privremenog zapošljavanja uredskog osoblja, i to za određenu vrstu poslova “Radi se uglavnom o poslovima obrade tržišta i zaposlenicima u kontakt-centru koji djeluju kao jedan od kanala prodaje i kupcima električne energije pružaju svakodnevnu podršku. Natječaj za odabir posrednika u zapošljavanju HEP opskrba je provela u skladu sa zakonom, a kompletan dokument je bio dostupan na internetskim stranicama HEP-a šezdeset dana od dana njegove objave”, piše u odgovoru na upit Jutarnjeg.

Konkretno, natječajnom je dokumentacijom propisano da privremeno uredsko osoblje obavlja poslove “potrošačkog telefona, telefonske prodaje, poslove prodaje, obračuna i naplate, marketinške i administrativne poslove”. Nas je zanimalo iz kojeg razloga navedene poslove ne mogu obavljati stalni zaposlenici HEP opskrbe – ili možda čak i neki od drugih zaposlenika HEP grupe kojih, po službenim brojkama na razini grupacije, ima 11 tisuća. No iz tvrtke su nam odgovorili da je zapošljavanje posljedica sve većih prodajnih aktivnosti na tržištima susjednih zemalja.

“HEP opskrba posluje na liberaliziranom tržištu električne energije pa kao i svi drugi operateri razvija prodajne strategije koje uključuju i aktivnosti kontakt-centra. Pored vodeće pozicije na domaćem tržištu i velikog broja kupaca s kojima je u kontinuiranom kontaktu, HEP opskrba u posljednje vrijeme intenzivira prodajne aktivnosti na tržištima susjednih zemalja iz čega se pojavila potreba za dodatnim radnicima. Kada se posao na novim tržištima razvije, a pojedini radnici dokažu svoje kvalitete, dobit će priliku za stalnim zaposlenjem i postati zaposlenici HEP opskrbe”, stoji u odgovoru.

Dakle, sada su na privremenom radu, a uskoro možda postanu i stalni zaposlenici, iako grupacija prolazi složeni proces restrukturiranja i iako taj proces predviđa drastično smanjenje broja radnika. Prema najavama s početka godine, tvrtka je planirala otpustiti najmanje 700 radnika, čime bi prema izračunima uštedjeli dvije milijarde kuna. HEP opskrba je, po podacima iz prosinca 2014., zapošljavala ukupno 73 radnika, a “leasingom” birokrata povećat će svoje ljudstvo za impresivnih 63 posto.

Related Posts