Uhićeni hrvatski špijun otkrivao vojne i državne informacije?

Iako još nema službenih potvrda ni s jedne strane, srpski mediji tvde da je uhićen hrvatski špijun koji je radio za hrvatsku obavještajnu službu Svjedočimo li otvorenom hladnom ratu Hrvatske i Srbije? U Beogradu je uhićen muškarac, strani obavještajac, koji ima dvojno srpsko i hrvatsko državljanstvo. Iako nema službenih potvrda ni s jedne strane, srpski mediji tvde da je uhićen hrvatski špijun koji je radio za hrvatsku obavještajnu službu.

O slučaju je RTL  Danas razgovarao  s Božidarom Spasićem, bivšim pripadnikom tajnih službi.

Je li ovo nastavak eskalacije hrvatsko-srpskih odnosa? “Naravno. Ovo je samo jedna igra koja se voda već neko vrijeme. Poveli su je političari, a sad su se uključile i tajne službe. Pretpostavimo da postoje i neki treći igrači koji će s euključiti u borbu. U Beogradu su također šture informacije. Činjenica je da, kada se radi o obavještajnom ratu susjednih zemalja, obično se agenti ne hapse jedanput u 50 godina. Ovo je jedna iznimka koja znači da je srpska vlast pronašla, po meni, odličan tajming s obzirom da je Europskoj uniji prijavila kako hrvatska vrši neku ‘agresiju’ u kontrapropagandi. Evo sada se pojavljuje jedan dokaz da Hrvatska špijunira vojne i druge objekte u Srbiji putem tajnih agenata. Ovo je nastavak jednog rata koji se vodi između ove dvije zemlje. Za nas analitičare je bilo jasno da će se ovakvo što dogoditi prije neki dan kad se doznalo da se premijer Vučić tajno sastao s predstavnicim svih sigurnosnih struktura, što je bio znak da je pao dogovor da je objavi da postoji mogućnost da se uhiti jedan agent koji radi za hrvatske službe”.

Kako to uopće izgleda? Što se uopće zna o tom uhićenju? “Vrlo malo se zna o konkretnom slučaju. Zna se da se radi o osobi kojoj su bile dostupne vojne, državne i druge informacije. To je bila osoba koja je bila inkorporirano, agent je visoko kotirao ili je imao mogućnost da od druge osobe dobija kvalitetne informacije. Imao je dvojno državljanstvo, izvještaje je mogao dostavljati jer je komotno mogao putovati. Vjerojatno su sastanci bili u Osijeku, Đakovu ili Vinkovcima, ne u zagrebu. Vjerojatno je u jednom momentu on bio praćen i sniman. Napominjem da kada se radi o uhićenju obavještajaca, vi ga ne uhitite odmah čim saznate da je agent. Ako je danas to objavljeno, mi se moramo vratiti godinu dana unatrag, ako ne i više. Postoji mogućnost i da je srpska kontraobavještajna služba igrala dvojnu igru pa je dostavljala informacije koje je htjela dostaviti”.

Prema Vašem iskustvu, što će dalje biti s tim uhićenim? “Ako je ovo ovako kako jest, a jest, vjerojatno u Osijeku, Đakovu ili Zagrebu postoji srpski agent kojega je hrvatska služba već fiksirala. Ovdje se stalno igra neki ping-pong, ne bih se čudio da hrvatska strana sutra ili preksutra objavi da je uhitila nekog srpskog agenta. Gotovo je nemoguće izvršiti neki sudski postupak nad takvim agentom. Vjerojatno će se to zataškati ili će završiti nekom razmjenom”, kaže Spasić za RTL.

You may also like