Ugovorena revitalizacija grčke hidroelektrane

Dobar posao za Končar

Grupa Končar potpisala je u Ateni s grčkom elektroprivredom “Public Power Corporation” (PPC) ugovor za prvu fazu revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora u Grčkoj, izvijestili su u četvrtak iz Končara ne navodeći vrijednost ugovora.

U tom će poslu u Grčkoj sudjelovati više društava Grupe Končar, na čelu s Končar- Inženjeringom (KET), a iz Končara navode da će se u sklopu prve faze revitalizacije ovog postrojenja provesti ispitivanje i analiza cjelokupne opreme na hidroelektrani te obaviti sve pripremne radnje za prvo puštanje u pogon.

Iz Končara dodaju da je riječ o postrojenju instalirane snage 2×90 MVA, čije je opremanje elektrostrojarskom opremom po načelu “ključ u ruke” ugovorio 1996. u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Realizacija projekta trajala je od 1996. do 2002., a Končar je uspješno izvršio svoje ugovorne obveze te je oprema isporučena i montirana u zadanim rokovima.

Međutim, kako napominju iz te kompanije, PPC se suočio s određenim administrativnim problemima zbog kojih nije bio u mogućnosti napuniti akumulaciju vodom potrebnom za ispitivanje, a u konačnici i osigurati rad ovog postrojenja te je stoga u dogovoru s PPC-om, oprema konačno preuzeta te konzervirana kako bi se projekt mogao nastaviti kad se za to stvore uvjeti.

Dodaju i da s obzirom na stav grčkog partnera koji želi pustiti u pogon ovo postrojenje sa što više izvorno proizvedene opreme, vidljivo je kako je riječ o iznimno velikom tehnološkom i inženjerskom izazovu, jer se u međuvremenu na tržištu za mnoge vrste ugrađene opreme dogodilo više tehnoloških promjena, uobičajenih za ovakav protek vremena.

You may also like