Ugovor za TLM bit će ovjeren sutra

Vjerovnici tvrtki bivšeg TLM-a odnosno Tvornice prešanih proizvoda (TPP) i Tvornice valjanih proizvoda (TVP), u srijedu bi u šibenskoj ispostavi Trgovačkog suda u Zadru, trebali ovjeriti ugovor o zakupu pogona tih tvrtki sa slovenskim Impolom. To je dio hodograma za ulazak Impola u TLM, dogovoren u veljači između Impola i predstavnika Vlade.

Prema tom dogovoru, 9. ožujka je datum ulaska Impola u zakup, a do tada bi trebalo okončati sve zakonske preduvjete. Pored ugovora o najmu, to znači i provedbu natječaja za otkup potraživanja od Jadranske banke prema TLM-u, a riječ je o iznosu od 258 milijuna kuna. Taj je natječaj, odnosno poziv na prikupljanje ponuda za otkup potraživanja od dužnika, Sanacijska uprava Jadranske banke objavila u veljači, a rok za zaprimanje ponuda istekao je jučer u podne.

Natječaj je raspisan nakon što je Impol iskazao interes za otkup tražbina Jadranske banke prema TLM-u, a najavio je i odazivanje tom natječaju kao i pokretanje proizvodnje u šibenskim tvornicama, te konačno njihovo preuzimanje. Kako se doznaje, već je spremna sirovina za nastavak proizvodnje, a kontaktirani su i radnici koji su u prosincu poslani na burzu rada.

Stečajni upravitelj Branko Morić najavio je kako će predložiti da zakup traje sve do prodaje imovine, te da se imovina TLM-a proda kao tehnološka cjelina. Predsjednik Uprave slovenskog Impola Jernej Čokl još je u veljači, najavio da će ta tvrtka u šibenski TLM u najam ući 9. ožujka i u idućih pet godina uložiti 70 milijuna eura te u prvoj fazi zaposliti 250 radnika. Impolovi planovi za TLM po njegovim riječima uključuju ulazak u automobilsku industriju.

Šibenski TLM već je neko vrijeme u iznimno teškoj situaciji, a sve je kulminiralo sredinom prošle godine, nakon što ga je preuzeo ruski poduzetnik Igor Shamis, kada su zbog neisplate nekoliko plaća te prekidanja proizvodnje zbog pomanjkanja sirovine, na prosvjede izašli najprije radnici Tvornice prešanih proizvoda, a potom i radnici ostalih TLM-ovih tvrtki – Tvornice valjanih proizvoda i Adriala plus. Nakon toga pokrenut je stečajni postupak pri Trgovačkom sudu u Zadru nad svim trima tvrtkama zbog neisplate plaća i blokade računa dulje od 60 dana, a radnici su otpušteni.

Impol je još u listopadu prošle godine izdao petogodišnje obveznice u vrijednosti 50 milijuna eura, namijenjene financiranju novih ulaganja u ovoj godini. Slovenski mediji podsjećaju kako je Impol izdanjem tih obveznica signalizirao da ga zanima preuzimanje šibenskog TLM-a.

You may also like

0 comments