Ugovor s AstraZenecom sadrži i obveze

Ursula von der Leyen
Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv covida-19 sadrže obvezujuće dijelove, rekla je u petak čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva.

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji. Dužnosnik EU-a kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom periodu, odnosno 60 posto manje nego je ranije dogovoreno. „Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan“, kazala je Von der Leyen za radio Deutschlandfunk, dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine.

„AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan“, naglasila je Njemica. Njezina tvrdnja u suprotnosti je s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je u utorak rekao da se sporazum s EU-om temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva.

Soriot je rekao i da je EU kasno postigla dogovor o isporuci, pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici. Von der Leyen je rekla da je odredba o „davanju sve od sebe“ vrijedila samo kad se nije znalo hoće li AstraZeneca uspjeti razviti cjepivo, dodavši kako se u ugovoru spominju četiri mjesta proizvodnje, od kojih su dva u Britaniji.

Istaknula je kako EU u petak želi objaviti uređenu verziju ugovora. Bruxelles je od britansko-švedske tvrtke unaprijed kupio 300 milijuna doza ako se pokažu djelotvorne i sigurne. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove odobriti to cjepivo u petak.

Europska unija očekuje u petak popodne preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) za korištenje cjepiva AstraZenece, a u međuvremenu je iz te farmaceutske tvrtke stigla ponuda Uniji da će povećati isporuku za osam milijuna doza.

Europska agencija za lijekove trebala bi u petak popodne objaviti svoju preporuku na temelju koje Komisija može odobriti uporabu cjepiva AstraZenece. U međuvremenu je u Njemačkoj povjerenstvo za odobravanje cjepiva objavilo da ne preporučuje to cjepivo za starije od 65 godina. AstraZeneca je na to reagirala priopćenjem u kojem navodi da zadnja ispitivanja potvrđuju učinkovitost cjepiva i kod osoba starijih od 65 godina.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneca prošli tjedan objavila da neće moći isporučiti količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom s Europskom komisijom, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rješenje nastalog problema. Europska komisija je podigla ton i inzistira na tome da taj proizvođač cjepiva mora izvršiti svoje obveze.

Prema jednom dužnosniku EU-a, na kojeg se poziva Reuters, AstraZeneca je ponudila da će povećati isporuku za osam milijuna doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je tvrtka dogovorila s Komisijom.

AstraZeneca je prošli tjedan objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći isporučiti 80 milijuna doza Europskoj uniji koliko je predviđeno za prvo tromjesečje, nego samo 31 milijun. I s povećanjem od osam milijuna doza EU bi dobila samo polovicu od ugovorenih 80 milijuna.

Do sada su u EU-u odobrena dva cjepiva protiv covida-19 – Pfizer/BioNTechovo i Modernino.

U EU-u su se nadali da će AstraZenecino cjepivo dovesti do preokreta u borbi protiv pandemije. Riječ je o cjepivu koje je puno jednostavnije za skladištenje jer se može čuvati i u običnim hladnjacima dok se dva prethodno odobrena cjepiva moraju držati na minus 70 stupnjeva. Ako se ne riješi problem isporuke ugovorenih doza ta očekivanja EU-a padaju u vodu.

You may also like

0 comments