Ugovor o zajnu HBOR-a i EIB-a za područje energetske učinkovitosti

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su u utorak ugovor o zajmu vrijedan 100 milijuna eura za financiranje projekata srednje kapitaliziranih poduzeća (MidCap) i ostalih prioriteta u Hrvatskoj.
Ugovor je potpisao potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, a u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo.

Perko je istaknula da je ovime nastavljena jako dobra suradnja s EIB-om, koja datira od 2001. godine, a u sklopu koje su do sada potpisali 19 ugovora ukupne vrijednosti od 2,6 milijardi eura. To je HBOR-u omogućilo da financira više od 3.500 projekata u Hrvatskoj, napomenula je.

Kako je navela Perko, ovim ugovorom će se financirati MidCap poduzeća, koja imaju između 250 i 3.000 zaposlenih. Pritom je poduzećima u djelatnostima turizma, proizvodnje te uslužnim djelatnostima namijenjeno 70 posto kreditne linije, dok je preostalih 30 posto predviđeno za projekte u infrastrukturi te u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Investicije su namijenjene kako privatnom, tako i javnom sektoru.

“Takve investicije su vrlo potrebne za razvoj gospodarstva, povećanje konkurentosti te otvaranje novih radnih mjesta. Nadam se da ćemo ova sredstva što prije potrošiti i da ćemo se što brže naći ovdje na potpisivanju jubilarnog 20. ugovora s EIB-om”, zaključila je predsjednica Uprave HBOR-a.

Potpredsjednik EIB-a je istaknuo iznimno dobru suradnju između EIB-a i HBOR-a, pri čemu je podsjetio da su prije nekoliko tjedana potpisali i ugovor vrijedan 250 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima.

Inače, tijekom 2016. godine, EIB je u Hrvatskoj sklopio ugovore o financiranju vrijednosti 530 milijuna eura.

Kako su u utorak izvijestili iz EIB-a, ukupno u Hrvatskoj u utorak potpisuju sporazume o kreditiranju sa četiri banke, ukupne vrijednosti 220 milijuna eura. Osim ovog s HBOR-om, danas je potpisan i ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom vrijedan 20 milijuna eura, a predviđeni su i s Privrednom bankom Zagreb, vrijednosti 60 milijuna eura te Zagrebačkom bankom (Zaba), u iznosu 40 milijuna eura.

Ugovori su namijenjeni financiranju malih projekata s dugotrajnim učinkom, koji se uglavnom odnose na mala i srednja te midcap poduzeća, općine i inicijative s područja energetske učinkovitosti, navode iz EIB-a.

You may also like

0 comments