Ugodan aranžman kompanija i kreditnih agencija

Komantar OilPricea
Jedna od činjenica koju valja usvojiti prilikom bankovnog ili valutnog trgovanja jest nikada vjerovati agencijama za kreditni rejting prilikom donošenja odluka.

Naime, agencije se plaćaju kako bi dale ocjenu boniteta same tvrtke, piše OilPrice.

Ovaj, vrlo ugodan, aranžman bio je glavni razlog zašto je američki kongres osnovao Komisiju za financijsku krizu, koja je zaključila kako su neuspjesi takvih agencija bili ključne poluge financijskog urušavanja u vrijeme protekle krize. Zbog toga je uvedeno Volckerovo pravilo, prema Paulu Volckeru bivšem čelniku FED-a, razdvajanje komercijalnog i investicijskog bankarstva.

Kako se priprema inicijalna javna ponuda najveće naftne kompanije u svijetu, Saudi Aramca, a dok traje tzv pustinjski Davos u Rijadu, poučno bi bilo vidjeti kako su se kreditne agencije odnosile prema nedavnim napadima na saudijska naftna postrojenja, koja su smanjila proizvodnju za 5.7 milijuna barela što je bio značajniji potres na globalnom tržištu, jer ako ostavimo po strain sve što se tiče Saudijske Arabije, ona je još uvijek Petro država.

Iako Saudijske izjave nakon napada Hutija na naftna postrojenja možda nisu sačinjavale laži nego tek neka neistinita ohrabrenja, vodeće tri kreditne agencije nisu snižavale kreditni rejting Saudije, ali niti Saudi Aramca, šaljući poruke kako je sve u redu.

Zato su Standard & Poor’s i Moody’s očito su odlučili vjerovati službenoj liniji i uopće nisu promijenili ocjene, no začuđujuće su promijenili izglede prema stabilnima u svojoj prognozi. Pozvali su se na čvrstu bilancu I snažnu likvidnost te brzu obnovu I održavanje visoke proizvodnje nafte.

S druge strane je Fitch, očito bez angažmana u tom poslu, odlučio degradirati rejting i izglede Saudije  Aramca. Priopćio je  kako je uzeo u obzir porast geopolitičkih tenzija u regiji.

You may also like

0 comments