Ugljen poskupio dvadeset posto, prekinut štrajk u BIH

Dnevnik.ba

Sindikati rudara i Elektroprivrede BiH, sa sjedištem u Sarajevu, postigli su u srijedu sporazum kojim je prekinut višednevni štrajk u rudnicima, kojim će se ugljen ubuduće plaćati 20 posto više, a kako bi se pomoglo sanirati njihova golema dugovanja.

Danima je u sedam rudnika bila prekinuta proizvodnja, što je prijetilo posve poremetiti opskrbu električnom energijom u dijelu BiH koji opskrbljuje elektroprivredna kompanija sa sjedištem u Sarajevu.

Vlada i šefovi Elektroprivrede pristali ispuniti 12 od 13 zahtjeva sindikata
Vlada entiteta Federacije BiH i vodstvo Elektroprivrede BiH pristali su ispuniti 12 od 13 zahtjeva sindikata rudara, a odnose se na poskupljenje ugljena za 20 posto, povećanja plaća, ali i restrukturiranja rudnika.

“To je u ovom trenutku nešto što su sindikat radnika rudnika i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava”, rekao je predstavnik sindikata rudara u Federaciji BiH Sinan Husić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da kompanija neće povećati cijenu električne energije za kućanstva u sljedećoj godini, unatoč tome što će plaćati skuplji ugljen za svoje termoelektrane. Dodao je da ne može jamčiti da cijena električne energije neće poskupjeti nakon 2022. godine.

Ranije su iz EP-a BiH, sa sjedištem u Sarajevu, najavili da će biti viša cijena električne energije za gospodarstvo.

Rudnici u BiH, od kojih je većina u vlasništvu države, najveći su dužnici u državi. Samo za doprinose za mirovinsko, zdravstveno i druge obveze sedam rudnika u Federaciji BiH duguje 480 milijuna eura, piše Dnevnik.ba.

You may also like