Ugašen najstariji nuklearni reaktor u Njamačkoj

Najstariji nuklerani reaktor u Njemačkoj zatvoren je u okviru inicijative da se do 2022. godine ugase sva nuklearna postrojenja u zemlji. Reaktor Grafenrheinfeld u Bavariji ugašen je tijekom noći sa subote na nedjelju, kako je to bilo planirano, priopćili su u nedjelju dužnosnici.

Grafenrheinfeld je stavljen u pogon 1981. godine. To je prvi reaktor koji je ugašen otkako je Njemačka izvan pogona stavila svojih osam od 17 najstarijih reaktora 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Nakon ovog, bit će ugašen jedan od dva reaktora u postrojenju Gundremmingen, također u Bavariji, koje će se zatvoriti do kraja 2017. godine. Ostali reaktori u zemlji bit će ugašeni do 2022. godine, prenosi Anadolija. Ministrica okoliša Barbara Hendricks kazala je da je gašenje Grafenrheinfelda “jasan pokazatelj o napredovanju plana gašenja nuklearnih postrojenja”. “Svakom zatvorenom nuklearnom elektranom reducira se takozvani preostali rizik koji je povezan s upotrebom nuklearnih elektrana, i to nas pomjera korak naprijed u reorganizaciji opskrbe energijom”, izjavila je ministrica Hendricks. Njemačka ima za cilj generirati 80 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora do 2050. godine.

You may also like