Udvostručeni zahtjevi za ulaganje u sunce i vjetar

Piše Blic

Međunarodna agencija za energiju priopćila je da će u 2023. ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte, piše beogradski Blic. Na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 dolara ide u čistu energiju. I Srbija je zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata.

Trogodišnja svjetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svijet još ne odriče, bilježe rast od 15 posto. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće je zanimanje za energiju sunca i vjetra.

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata europske države intenzivno rade na jačanju prijenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vjetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se usporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije.

Povećanje udjela čiste energije zahtjeva i nova tehnološka rješenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sustavima. Sve zahtjevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

Izvještaj Međunarodne agencije za energetiku pokazuje – ovogodišnja globalna ulaganja u energetski sektor biće 2800 milijardi dolara, od čega će više od 60 posto novca biti utrošeno u tehnologije čiste energije, a ostatak su investicije u ugljen, naftu i plin.

You may also like