Udruženje obnovljivaca sumnja u ispunjenje ciljeva u OIE

Udruženje obnovljivi izvori energije Hrvatske, koje okuplja developere u projekte Sunca, vjetra i biomase sumnja da je Eurostatova statistika o ukupnoj potrošnji energije iz OIE u 2015., na razini 29 posto netočna.

Naglašavaju da je Hrvatska u ispunjenje zahtjeva iz direktive 2009/28/EC u startu ušla sa velikom prednošću zbog činjenice da oko 40 posto svojih potreba za električnom energijom namiruje iz hidroelektrana, koje su skoro isključivo izgrađene prije 1990 godine. Zahvaljujući hidroelektranama, čak i uz skromno instaliranje obnovljivih izvora energije, Hrvatska je postigla udio od 16-17 posto udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj bruto potrošnji energije. Napominju da su države koje su u startu imale slične uvjete kao Republika Hrvatska, svoje cilj za udio OIE u ukupnoj brutu potrošnji energije postavile na puno višu razinu. Nadalje, 2016. godine Državni zavod za statistiku i Ministarstvo gospodarstva dostavljaju Eurostatu ispravljene podatke koji pokazuju da je Hrvatska već u 2005. godini navodno premašila postavljeni cilj, a da u 2016. udio OIE u bruto potrošnji energije iznosi 28 posto.

“Ispravljanje podataka, odnosno skok u udjelu od preko 10 posto se pravda navodnom činjenicom da prethodno u obzir nije uzeto korištenje drvne mase za ogrjev domaćinstava u slučajevima kada za prodaju te drvne mase ne postoje računi. Odnosno da se radi o drvnoj masi iz privatnih šuma koju građani koriste za vlastite potrebe grijanja domaćinstava. Unatoč činjenici da je način izračuna tog podatka potpuno nejasan, sigurno je da se radi o apsolutno pogrešnom podatku. Ova apsurdna birokratska akrobacija je dovela do zaključka da je Hrvatska jedini država u Europi koja je svoje ciljeve za 2020 godinu postigla prije nego što su ciljevi postavljeni!

You may also like