Udruženje njemačkih industrijalaca protiv ekonomske politike Berlina

BDI
Moćna Federacija njemačke industrije (BDI) oštro je u ponedjeljak kritizirala novu vladinu industrijsku politiku, izdvajajući visoke cijene energije, birokratske prepreke, kašnjenje u razvoju infrastrukture i „štetne” porezne propise.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier nedavno je javnosti predstavio novu industrijsku politiku, koja uključuje državnu potporu industrijskim „šampionima” u matičnoj Njemačkoj i u Europskoj uniji kako bi uspješnije konkurirati kompanijama iz Kine i SAD-a.

Plan uključuje i usvajanje zakona o osnivanju državnog fonda koji bi mogao spriječiti inozemna preuzimanja ključnih domaćih kompanija, zanimljivih ponajprije kineskim, američkim ali i ulagačima iz drugih zemalja svijeta.

Na konferenciji u Berlinu šef BDI-a Dieter Kempf upozorio je vladu da u industrijskoj politici ne bi trebala posezati za intervencionističkim mjerama, kritizirajući Altmaierov plan prema kojem bi prioritet bilo stvaranje europskih šampiona.

Altmaierovu novu industrijsku politiku podupro je pak sindikat IG Metall, čiji je šef Joerg Hoffmann poručio da bi vlada zahvaljujući pojačanom naglasku na intervencionističkim mjerama mogla odigrati aktivniju ulogu u oblikovanju digitalne ere.

Airbus će možda podnijeti tužbu protiv njemačke vlade jer zbog njezine zabrane izvoza oružja u Saudijsku Arabiju ne može dovršiti rad na naručenom sustavu granične sigurnosti, rekla su dva upućena izvora.

Njemačka je u listopadu prošle godine obustavila izdavanje dozvola za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju zbog ubojstva novinara Džamala Khashoggija a zamrznula je i isporuku odobrene opreme, razljutivši saveznike i proizvođače oružja.

Krajem ožujka vlada je produljila zabranu do kraja rujna, uz nekoliko iznimaka. Saudijska Arabija naručila je sustav granične sigurnosti koji se sastoji od radara, dronova i zapovjednih stožera za stražare a trebao bi biti postavljen na granici s Jemenom.

Posao je vrijedan oko tri milijarde eura, od čega je jedna milijarda sada pod znakom pitanja, izjavili su izvori u nedjelju za Reuters, te Airbus razmatra poduzimanje pravnih mjera protiv Berlina. „Razmatramo pravne mjere zbog nepoduzimanja daljnjih koraka. Želimo prisiliti vladu da donese odluku”, rekao je u nedjelju jedan od izvora pod uvjetom da ostane anoniman.

„U pitanju nije napadačko oružje već sustav granične sigurnosti”, dodao je. U Airbusu nisu željeli komentirati tu informaciju. Iz njemačke vlade kazali su da ne mogu komentirati eventualne odštetne zahtjeve koji bi proizišli iz zabrane izvoza oružja u Saudijsku Arabiju dok ne budu postavljeni.

Trenutno se ne može precizno odrediti gdje će u Njemačkoj tužba biti podignuta niti kada. Airbus je zbog kašnjenja posla morao rezervirati 300 milijuna eura za potrebe mogućih penala i smatra da je dužan poduzeti pravne korake kako bi klijentima, dioničarima i dobavljačima pokazao da čini sve što je u njegovoj moći da se ugovor realizira, ističe izvor.

U veljači su izvori iz kompanije za Reuters kazali da je Airbus odlučio izmijeniti vojni zrakoplov C295, koji gradi u Španjolskoj, i ukloniti sve njemačke dijelove nakon što je Berlin obustavio izvoz oružja u Saudijsku Arabiju.

You may also like