Udruga vjerovnika bivših radnika (UVBR) crikveničke hotelske kuće Jadran neugodno je iznenađena namjerom Vlade da dionice Jadrana iskoristi kao jamstvo za kreditiranje dugovanja Petrokemije te očekuje da Vlada od toga odustane, a kredit Petrokemiji riješi putem državnog jamstva ili na drugi način, poručili su u ponedjeljak iz te Udruge.

U dopisu kojeg potpisuje predsjednik UVBR-a Mario Vukelić poručuje se da “tvrtka Jadran ne smije biti kolateralna žrtva odluke tehničke Vlade o kreditiranju Petrokemije u predizborno vrijeme, jer se time obustavlja i proces privatizacije Jadrana, a time i njezin razvoj”. “UVBR Jadran najavljenu odluku Vlade o obustavi procesa privatizacije Jadrana zbog izuzimanja od prodaje njenih dionica za potrebe osiguranja bankarskog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) državnoj tvrtki Petrokemija smatra izrazito nepovoljnom za Jadran, njenih 850 radnika-malih dioničara, ali i za turizam Crikvenice te u konačnici i za cijelo hotelijerstvo”, ističu u dopisu iz UVBR-a reagirajući time na prošlotjedne najave iz Vlade da će vjerojatno ovog tjedna na telefonskoj sjednici donijeti takvu odluku za dionice Jadrana.

Ta je odluka bila na dnevnom redu prošlotjedne sjednice tehničke Vlade, no kako se, prema objašnjenjima tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i ministra gospodarstva Tomislava Panenića, nisu oko te odluke usuglasili svi koji su trebali, odlučivanje su ‘prebacili’ za ovaj tjedan, uvjereni da to neće biti upitno. Najavili su da će sve državne dionice Jadrana, oko 80 posto vlasničkog udjela, biti zalog.

Obrazlažući svoje nezadovoljstvo i traženje da Vlada odustane od takve odluke, iz UVBR Jadrana, osim što smatraju da bi time Jadran, kao jedna od najvećih preostalih neprivatiziranih hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, postala kolateralna žrtva kratkoročnog i necjelovitog rješenja za Petrokemiju, smatraju i da bi žrtve bile i mali dioničari Jadrana, koji su kako kažu, 20-tak godina čekali na naplatu svojih utvrđenih tražbina u stečajnom planu Jadran d.d. u stečaju iz 2013.

“Time se u pitanje dovodi i uvrštenje 49.077.466 redovitih dionica Jadrana, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna, na uređeno tržište Zagrebačke burze, što je jedan od prijedloga odluke za predstojeću redovitu godišnju skupštinu Jadrana 29. kolovoza, a koja je na dnevni red uvrštena upravo temeljem traženja države-vlasnika odnosno Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa ciljem da se dioničarima omogući trgovanje dionicama pod istim uvjetima kao i zaštita prava dioničara sukladno pozitivnim zakonskim propisima RH”, smatraju iz UVBR Jadrana.

Ocjenjuju i da nije izvjesno da će takva odluka Vlade oko dionica Jadrana stvarno pomoći Petrokemiji, nego da je to samo ‘gašenje požara’ i ‘kupovanje vremena do izbora’ s obzirom da je Petrokemija, po njihovim informacijama, navodno dužna Ini i PPD-u oko 450 milijuna kuna, dok bi se zalogom dionica Jadrana dobio kredit od, kako su kazali i na Vladi, oko 200 milijuna kuna.

“Zbog takvog dugovanja Petrokemije Vlada bi morala naći cjelovito rješenje za kreditiranje, sanaciju ili privatizaciju te državne tvrtke, i to bez da ugrožava razvoj i privatizaciju Jadrana i cijele turističke destinacije Crikvenice, koja već desetljećima stagnira, najviše upravo zbog pogrešnih poteza većinskog vlasnika Jadrana odnosno državnih institucija. U rujnu ove godine Petrokemiji na naplatu dolazi daljnjih 250 milijuna kuna duga te je sada stvoren dojam u javnosti da je takva ishitrena odluka samo dio predizborne kampanje pojedinih političkih opcija, s posljedicom žrtvovanja razvoja i privatizacije uspješne državne turističke tvrtke za kratkoročni kredit dokazano neuspješnoj državnoj tvrtki, što je politička i populistička odluka sa izravnom štetom za razvoj Jadrana, Crikvenicu i 850 radnika malih dioničara tvrtke”, upozoravaju iz UVBR Jadrana.

Smatraju i da bi najbolje rješenje za Jadran bio da planirana količina dionica Jadrana i bude uvrštena na Burzu, kao i da se za Jadran nađe kvalitetni strateški partner koji će pomoći da Jadran i Crikvenica postanu turistički jaki i konkurentni, a što je i aktualni tehnički ministar turizma Anton Kliman više puta i najavljivao tijekom zadnjih nekoliko mjeseci.

Iz UVBR Jadrana iznose i da je država odnosno CERP vlasnik 39.194.148 dionica tvrtke ili 79.86 posto temeljnog kapitala tvrtke, dok oko 850 bivših i sadašnjih radnika Jadrana posjeduje 3.053.898 dionica tvrtke nominalne vrijednosti veće od 30,5 milijuna kuna, što je i oko 6 posto temeljnog kapitala tvrtke koji iznosi ukupno više od 490,7 milijuna kuna.

Podsjećaju i na stečajni postupak nad Jadranom koji je pokrenut 2013. te u sklopu čijeg je prihvaćenog stečajnog plana predviđeno da oko 840 radnika, stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda namiruje svoje utvrđene tražbine isplatom 50 posto tražbina u novcu, najdulje u roku od 60 mjeseci od pravomoćnosti Stečajnog plana, a prema mogućnostima Društva, dok se ostalih 50 posto utvrđenih tražbina radnika stečajnih vjerovnika namiruje pretvaranjem tražbina u udjele, odnosno dionice Jadrana.

“Ukupan iznos utvrđenih tražbina u novcu oko 850 radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Jadran je namirio u roku od 2,5 godine odnosno 26. srpnja ove godine, nakon okončanja stečajnog postupka, te je nakon toga grupa radnika stečajnih vjerovnika povukla Reviziju sa Vrhovnog suda RH očekujući da će se događaji razvijati dalje tako da će ostalo moći namiriti prodajom dionica na Burzi, u što sada više nisu uvjereni”, kažu iz UVBR Jadrana.

Related Posts