Udruga Lipa predlaže osnivanje Ureda za pametnu regulativu

Udruga poreznih obveznika Lipa predlaže formiranje Ureda za pametnu regulativu koji bi odgovarao izravno premijeru ili njegovu užem kabinetu, a imao bi ovlasti pripreme, koordinacije i izravnoga nadzora svih aktivnosti vezanih uz razvoj i primjenu EU načela i politike pametne regulative te edukacije službenika, izvijestili su u utorak iz Lipe.

‘Lipa’ smatra da premijer treba obvezati i kroz Ured nadzirati ministre u poštivanju pravila slobode unutarnjeg tržišta usluga i roba te tržišnog natjecanja u EU, koja se primjenjuju u Hrvatskoj. “Ministri moraju biti obvezni i odgovorni za uklanjanje prepreka investitorima i olakšavanje uvjeta poslovanja”, navode iz te udruge.

Napominju kako hrvatske porezne obveznike – građane i poduzeća, opterećuje prekomjerna i skupa regulacija, a pored razmjerno visokih poreznih opterećenja i parafiskalnih nameta nailaze i na visoke troškove izgubljenog vremena i novca radi ispunjenja svih administrativnih obaveza. Novac i vrijeme porezni obveznici gube na ispunjavanje niza nepotrebnih administrativnih obveza i birokratskih zahtjeva, ističu iz Lipe te dodaju kako je rezultat takvoga stanja manje investicija i manje otvorenih radnih mjesta.

Pametna regulativa, kako navode, znači nove standarde kvalitete javnog upravljanja – otklanjanje propisa kod kojih nije jasan javni interes kojem služe i zadržavanje propisa koji su u javnom interesu (zaštita okoliša, zdravlja i sl.), ali uz razmjerno opterećenje građana i gospodarstva.

U udruzi su mišljenja da provedba inicijative za pametnu regulativu može uspjeti samo ako je definirana kao prioritet nove vlade, ako su ciljevi jasno definirani, osigurana koordinacija pojedinih ministarstava i drugih tijela te ako je kroz koordinaciju definirana procedura eskalacije – rješavanja različitih viđenja i potencijalnih konflikata između javnih tijela na različitim razinama vlasti. Te je uvjete moguće zadovoljiti samo ako premijer osobno nadzire proces i u slučaju zastoja reagira s pravom donošenja finalne odluke o sudbini regulacije koja postavlja prepreke i opterećenja, ističu u Lipi.

Misija Ureda, kako ističu iz Lipe, je povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva i privući privatne investitore smanjivanjem administrativnog opterećenja gospodarstva i uklanjanjem regulatornih prepreka slobodi poslovanja. Cilj je smanjiti trošak i rizik regulative za gospodarsko poslovanje za minimalno 25 posto do kraja 2017. godine, navodi se u priopćenju.

You may also like