Udruga Franak započela s prosvjednim akcijama

Članovi Udruge Franak koji smatraju da su u konverziji kredita u švicarskim francima prisutne brojne nezakonitosti, blokiraju rad poslovnice Sberbanke u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

Blokada je predviđena do 19,30 sati, a provodi se tako da članova Udruge – klijenti banke, uplaćuju sitne iznose na svoje račune te službenicima postavljaju pitanja vezana uz konverziju.  Na prosvjedu koji je krenuo s Trga bana Josipa Jelačića okupilo se 40-ak članova Udruge. Kako je rekao glavni organizator skupa Dubravko Pokrovac, cilj je do 19 sati potpuno blokirati rad poslovnice i sve šaltere, ali i bankomat te osobne bankare. Svaki klijent, planira Pokrovac, na šalteru će provesti najmanje 20 minuta. Jedan od korisnika kredita u švicarskim francima i klijent Sberbanke Goran Borković istaknuo je da su se klijenti te banke sami organizirali preko društvenih mreža jer od Sberbanke žele barem iste uvjete koji imaju korisnici kredita u CHF u drugim bankama. Borković tvrdi kako ta banka, uz ostalo, ima najviše kamate od svih banaka, ne nudi mogućnost refinanciranja kredita što ostale banke uglavnom nude te korisnicima kredita ne daje status klijenta.

Također korisnica kredita u CHF u Sberbanci Vanja Đuričić tvrdi kako ne stoji jučerašnje priopćenje Sberbanke da su konverzije radili po zakonu kazavši da su oni prekršili sve stavke Zakona o potrošačkom kreditiranju. Kao sporne stavke navela je izračun konverzije te sam prijedlog aneksa kredita.  “Ovdje smo došli izraziti nezadovoljstvo i pozivamo Upravu Sberbanke da otkloni sve nepravilnosti i objavi ime i prezime osobe u toj banci koja je odgovorna za te nepravilnosti”, rekla je Đuričić dodavši da joj je Sberbank “lažno uvećao kreditnu glavnicu koja je sada viša nego prije sedam godina”.  “Oni tvrde da su nešto promijenili, da su promijenili stavke u ugovorima, ali niti jedan naš član nije ništa dobio” istaknula je Sandra Žigar, još jedna od korisnica kredita, dodavši kako banka konverziju nije radila po zakonu i nije poštovala formulu po kojoj se određuje kamata jer bi u protivnom, kazala je, kamatna stopa sada bila dva do tri posto.

Udruga Franak najavila je blokadu poslovnice Sberbanke u Varšavskoj, a u subotu poslovnice Raiffeisenbank Austria (RBA) u Jurišićevoj ulici te Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) na Trgu bana Jelačića. Kao razlog su naveli brojne nepravilnosti i nezakonitosti u konverziji kredita u švicarskim francima s tim da su Sberbanku apostrofirali najgorom po pitanju konverzije kredita u CHF, što su iz te banke odbacili.  Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić izjavio je, uz ostalo, kako banke iz aneksa ne žele maknuti dio koji se tiče njegove eventualne ništetnosti, ukine li zakon Ustavni sud, da Sberbank i RBA u izračunima ne poštuju status klijenta dok sve tri banke potpisivanje aneksa uvjetuju uplatom manjka.

Sberbank i RBA optužio je da u izračunima primjenjuju više kamatne stope, jer ne uvažavaju smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama te smanjenja za stanogradnju određenih naselja.  Za sve je optužio revizore koji po Udruzi Franak nisu odradili svoj posao, odnosno nisu utvrdili točnost podataka koje su banke koristile u izračunima prilikom konverzije. Predsjednica Uprave Sberbank Andrea Kovacs Woehry optužbe Udruge Franak odbacila je kao neutemeljene. “Smatramo da smo neopravdano izdvojeni od strane Udruge Franak kako netko tko prednjači u nepravilnostima jer cijeli niz navodnih nepravilnosti koje nam pripisuju nisu naša praksa i to se jednostavno da provjeriti. U Sberbanci zaista činimo sve da konverziju CHF kredita provedemo u skladu sa zakonom i zahtjevima regulatora” navela je Kovacs Woehry poručivši kako je Banka iz nacrta ugovora o konverziji, a temeljem zahtjeva Hrvatske narodne banke, odmah uklonila ugovorne odredbe o posljedicama eventualnog ukidanja Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda , kao i ostale ugovorne odredbe na koje se odnosio zahtjev HNB-a.  Istaknula je i kako ta banka nije tražila dodatne instrumente osiguranja niti je uvjetovala prihvat konverzije jednokratnom uplatom utvrđenog manjka.

You may also like