Udruga Franak: Tražimo masovne prosvjede i ostavku guvernera Vujčića

Udruga Franak u utorak je izvijestila kako napušta radnu skupinu za pronalaženje rješenja za dužnike po kreditima vezanim uz švicarski franak zbog neozbiljnosti sudionika te radne skupine, najavljuje masovne prosvjede za 25. travnja te traži ostavku guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Kako je na konferenciji za novinare rekao član te udruge Ivan Kontrec, HNB nije dostavio tražene podatke, Ministarstvo financija nepotrebno odugovlači pregovore, a očito je da ne postoji ni komunikacija među samim ministarstvima jer se u medijima pojavljuju paralelni modeli koje predstavlja ministar Gordan Maras, a koji nisu bili tema radnih sastanaka.

U vezi sastava pregovaračih timova napomenuo je i kako je nedopustiva situacija da ključna pregovaračica iz Ministarstva financija nekoliko dana prije novog kruga pregovora napušta radno mjesto u ministarstvu i odlazi raditi u Svjetsku banku. To je dokaz da nije radila u interesu građana nego banaka, ustvrdio je Kontrec.

Ističe i kako banke nisu bile u stanju pripremiti model konverzije kredita sa valutnom klauzulom iz franka u valutnu klauzulu s eurom.

Najneozbiljniji je HNB koji nije dao tražene podatke, na sastanke su slali, kako je rekao, ′zapisničarke′ koje su tvrdile da nemaju mandat davati nikakve relevantne informacije, a na izjave guvernera Vujčića da je upozoravao na rizičnost kredita vezanih uz franak, iz Udruge kažu da njegov posao nije da negdje nešto kaže već da spriječi pojavu toksičnih kredita.

Stoga traže ostavku guvernera, najavljuju masovne prosvjede, od kojih će odustati samo ako se ispune njihovih pet zahtjeva. Predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović kazao je kako institucije u Hrvatskoj šute, zahtjev za ocjenu ustavnosti valutne klauzule već par godina čeka na Ustavnom sudu, nakon presude Visokog trgovačkog suda skoro već godinu dana stoje materijali na sudu koji bi trebao donijeti konačnu presudu.

Vlada je donijela odluku o zamrzavanju tečaja franka i misli da je time riješila problem. S jedne strane, to je politički prilično mudro, jer tako može čekati do kraja godine i izbora pa ako dobije izbore može ponovo sjesti i pregovarati, a ako ne dobije izbore ostavit će taj problem drugoj Vladi, rekao je Lovrinović.

Što se banaka tiče, kaže kako su one iznosile prijedloge koji nisu imali namjeru rješavanja problema već su različitim prijedlozima zbunjivale javnost, a zajedno sa HNB-om čak i plašile te govorile da će dio tereta ovog problema snositi i porezni obveznici, što je neprihvatljivo i nedopustivo, a niti je potrebno, jer porezni obveznici s tim nemaju ništa.

Lovrinović ističe odgovornost HNB-a, koji se ponaša kao država u državi. Smatra da je presudna odgovornost HNB-a jer je riječ o vrhovnoj monetarnoj vlasti i glavnom regulatoru nadležnom za banke. Napominje kako se treba vratiti tzv. Dobronićevoj presudi koja je bila okosnica pregovora i rješavanja problema. No, ističe kako nema političke volje da se problem riješi. Na novinarsko pitanje podržava li zahtjev Udruge Franak za smjenom guvernera Vujčića kazao je kako je to zahtjev Udruge i kako očito imaju snažne razloge zašto to traže.

Iz Udruge Franak su naveli i kako od HNB-a nisu dobili odgovore na tražena pitanja čija je svrha bila da se objasni od kuda HNB-u tvrdnja o 9 milijardi eura za koliko bi se smanjile devizne rezerve ako bi se ukinula valutna klauzula na sve kredite u francima i eurima ili 3 milijarde eura ako bi se ukinula valutna klauzula samo na kredite u švicarcima.

Udruga Franak za građane s kreditima u švicarskim francima traže sustavno, dugoročno rješenje koje bi uključivalo konverziju kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu te da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Udruga traži i povrat svih preplaćenih sredstava, zabranu ovrha i deložacija za sve imatelje kredita u francima do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju tako da se može odrediti fiksna marža koja je vrijedila na početku otplatnog razdoblja. (Agencije)