Udruga Franak dala prolaz Vladi i Saboru

Nešto više od 200 prosvjednika iz Udruge Franak okupilo se u srijedu ujutro ispred zgrade Hrvatske narodne banke (HNB), zatraživši ostavku guvernera Borisa Vujčića i poručivši da očekuju da se njihov problem riješi u Saboru u iduća dva dana, a pritom su dodijelili zelene kartone Vladi i Saboru, a crvene HNB-u i guverneru.

“Dajemo podršku Vladi i Saboru jer se sutra u Saboru odlučuje o većini našeg problema. Sutra se naš problem može riješiti jednom zauvijek i to ne samo krediti koji su u otplati, već i oni otplaćeni”, rekao je Krešimir Bajamić, jedan od koordinatora Udruge Franak. Pozvao je sve članove Udruge da u četvrtak prate saborsku sjednicu, da lobiraju, predlažu te na taj način pomognu da se riješi njihov problem.

Bajamić je više puta naveo da članovi Udruge podržavaju Vladu i Sabor, iako dužnici u francima i dalje žele konverziju svojih kredita u kunske. “Mi smo željeli i dalje želimo kunske kredite, jer se ne zna što će biti s eurskima, to je veliki rizik. Pregovaramo s nekoliko manjih banaka, koje to mogu izdržati, da se naši krediti u švicarskim francima konvertiraju u kunske”, istaknuo je Bajamić.

Popraćen povicima “lopovi, lopovi!”, Bajamić je napao Hrvatsku narodnu banku, posebice guvernera Borisa Vujčića, tražeći njegovu ostavku. Pozvao je guvernera da se pridruži prosvjednicima, kazavši “mi smo normalni ljudi, samo smo digli toksične kredite koje je on odobrio”. “Ovdje smo da kažemo guverneru da je bilo dosta, da podnese ostavku pa da na njegovo mjesto dođe netko tko nije cijepljen od emocija, netko tko ima empatiju. Dajemo zeleni karton Vladi i Saboru, a crveni HNB-u i Vujčiću” rekao je Bajamić.

Po njegovim riječima, mnogi ih sada žele podijeliti, govoreći im da su za Vladu, za SDP ili HDZ, te je dodao kako to nije točno, jer su članovi apolitične Udruge, koji su pokušali razgovarati sa svima, da su ih mnogi i poslušali, ali bez ikakvog rezultata kada su guverner Vujčić i bankari u pitanju. Udruga Franak, naveo je, nije politička stranka, nije ni za lijeve ni za desne, već samo radi za boljitak svojih članova.

Bajamić je u više navrata, uz snažnu podršku okupljenih, napao Zorana Bohačeka, predsjednika Hrvatske udruge banaka, kazavši da nije točno kada Bohaček tvrdi da banke ne zarađuju na kreditima u švicarskim francima nego samo u eurskim. “Kako Bohačeka nije sram kada govori tida dužnici u francima nisu ugroženi niti su ikada bili, odnosno da smo mi dužnici u francima svoje kredite pretplatili samo tri posto u odnosu na korisnike kredita u drugim valutama?”, zapitao je Bajamić.

Još jedan koordinator Udruge Franak, Božo Ivošević iznio je uz ostalo neke prijedloge Udruge koji bi se trebale naći u novom zakonskom rješenju o konverziji CHF kredita o kojem će se ovih dana raspravljati u Hrvatskom Saboru. Udruga Franak je tako u svom dopisu Ministarstvu financija istaknula da kamatna stopa za izračun konverzije može biti maksimalno jedan posto veća od ugovorene početne kamate, kao što stoji u kreditnom ugovoru. Traže nadalje da se radi pojednostavljenja izračuna i potencijalnih manipulacija svugdje primjeni srednji tečaj HNB-a na datum isplate kredita te da se u obzir uzmu i otplaćeni i otkazani krediti, te svi ostali krediti bez obzira na vrstu i namjenu. Žele isto tako da se u zakonu predvide i situacije gdje se namjerno krivo obračunavaju konverzije, odnosno da se predvidi mehanizam zaštite potrosača u slučaju manipulacije od strane banaka.

You may also like