Udruga Crnogoraca na Kosovu traži ravnopravnost Hrvata

Unija Crnogoraca Kosova zatražila je od kosovskih vlasti da pronađu način kako bi Crnogorci i Hrvati bili odgovarajuće zastupljeni u javnim institucijama na svim razinama, a unutar predviđenih 10 posto i sa svim ostalim nealbanskim zajednicama, kako predviđa zakon o civilnoj službi, prenose u subotu podgorički mediji.

“Inzistiramo da se pronađe model kako bi predstavnici Crnogorca i Hrvata bili uključeni u zakon o civilnoj službi kako bi imali mogućnost zapošljavanja na jedan pravedan i korektan način kao i sve druge zajednice”, priopćeno je iz Unije Crnogoraca Kosova.

Oni su podsjetili da su Crnogorci i Hrvati od 2011. priznati kao zajednica u zakonu o promicanju prava zajednica i njihovih pripadnika, na temelju čega su stvoreni svi preduvjeti da se i za te dvije zajednice primjenjuje zakon o civilnoj službi.  “Na taj način bi crnogorska i hrvatska zajednica bile ohrabrene, ali bi isto tako na najefikasniji način kosovske institucije spriječile asimilaciju i diskriminaciju nad Crnogorcima i Hrvatima, što je u ostalom i ustavna obaveza vlade i ostalih institucija Kosova”, ističe se u priopćenju Unije Crnogoraca Kosova.

 

You may also like