Udruga Blokirani: Većina ovrha je – neustavno!

Povodom aktualnih prijepora oko ovrha koje KBC šalje na adrese pacijenata oglasila se Udruga Blokirani u priopćenju koje potpisuje predsjednica Udruge, a koje donosimo u cijelosti.

“Udruga „Blokirani“ već dvije godine, uzaludno, upozorava Vladu RH kao i širu društvenu zajednicu Hrvatsku, da živimo u državnom uređenju, koje ima problema s brojnim rupama u zakonu, osobito izvršnom, ovršnom, sa kompleksnim stanjem u pravosuđu, visokom razinom korupcije u javnom sektoru … ( i ne samo to ) pa je u ovakvoj državi bilo izrazito opasno ponuditi zakonsku mogućnost kroz Ovršni zakon ( načelno svakom) ovrhovoditelju da može ( zauvijek) ovršnim rješenjem blokirati sve bankovne račune i svu imovinu ( svakom) ovršeniku na desetljeće i zauvijek, a bez da se „osumnjičeniku“ –ovršeniku – ponudila realna mogućnost dokaza nevinosti, žalbe, precizan obračun troškova glavnice i kamata , bez parnice na sudu, bez da se ovršeniku ponudila mogućnost da uopće primi pisanu obavijest o ovrsi, jest izuzetno opasno po ustavnost Republike Hrvatske u smislu opće održivosti Republike.

Plastično se to vidi na aktualnom skandalu KBC-a i njihovih odvjetnika. Da bilo koji odvjetnik, bilo koji javni bilježnik može u svakom trenutku blokirati par stotina tisuća ljudi, skinuti TOT iznos sa računa, a bez da je prošao sudski mehanizam kontrole zahtjeva. Praktično živimo u Hrvatskoj u kojoj je na takav način blokirano 321 000 ljudi Načelno je aktualna situacija sa KBC-om čak i pristojnija od većine sličnih ovršnih naloga jer Odvjetnički ured se potrudio poslati opomenu što u većini „blokada“ nije slučaj. Činjenica je da FINA ( Državna agencija) blokira sve bankovne račune ovršenika na nalog ovrhovoditelja, a bez sudske parnice, bez saslušanja ovršenika, bez da mu pruži šansu da dokaže da „nije kriv“, bez njegove suglasnosti , bez da su ga prethodno obavijestili, bez njegove suglasnosti, bez njegove suglasnosti, bez njegove suglasnosti ( ponavljam radi efekta ) te tako oduzme sve , sva njegova sredstva na računima ovršenika u zemlji, a bez da ga se prethodno o toj nakani informiralo jest NEUSTAVNO!

Neustavno je također da „Agencija“ daje nalog bankama ( trećim licu) da blokira ovršenikova bankovna sredstva, račune, štednju, devizna sredstva…da mu ( trećim licima) dostavlja privatne podatke, da mu uzme praktično sva novce koje je u životu stekao te stavi osumnjičenika za eventualnih dug bez novčića u džepu, a ovršenik se može tog trenutka nalaziti usred plaćanja nekog računa, u inozemstvu, na studiju, na liječenju u inozemnoj bolnici, nasred drugog kontinenta, može biti usred porođaja, može liječiti bolesno dijete, mogao mu se pokvariti auto negdje na putu, mogao je nalog Agenciji dati kriminalac lihvar od kredita sa bandere,

Agenciji je nalog za blokadom mogao uputiti i subjekt pod istragom i sve to ne sprečava Agenciju da provede blokadu te tako ostaviti osobu ,nositelja računa u bankama i cijelu obitelj bez ijedne kune u džepu ODJEDNOM, BEZ DA SU IH PRETHODNO PITALI ZA MIŠLJENJE jest NEUSTAVNO, NECIVILIZIRANO I NEDOSTOJNO DEMOKRACIJE. Početkom siječnja, 2011. godine u Hrvatskoj je, a da bi se zadovoljili monopolistički interes jagme za profitom uže interesne skupine, usvojen paket ovršnih zakona kroz besmislen model blokade svih bankovnih računa (Agencija) što je u roku od 4 godine dovelo do alarmantnog povećanja broja blokiranih ( od 25 000 na današnjih 321 000 ) kao i beskonačnog rasta ukupnog iznosa duga blokiranih što je, do kraja 2014. godine prestigao ukupan dug hrvatske privrede,a i dalje raste!

Udruga Blokirani, moli časni Ustavni sud i Vladu RH da da u okviru „paketa“ hrvatskih ovršnih rješenja ( konačno) proglasi sporne odredbe neustavnim i time spasi obraz hrvatskom pravosuđu i Vladi RH”, stoji u priopćenju.

You may also like

0 comments