Udari na Jemen poduprli cijenu nafte

Cijene barela sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog oružanih sukoba u Jemenu i slabijeg dolara, koji su potisnuli u drugi plan zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe nakon što je Saudijska Arabija izvijestila o obilnoj proizvodnji u travnju.

Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte za isporuke u lipnju porasle 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,31 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 59,55 dolara. Vojni zrakoplovi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom izveli su u utorak zračne udare na glavni grad Jemena Sanu, svega nekoliko sati uoči početka petodnevog primirja između saveza arapskih zemalja i paravojnih postrojbi Houthija koje kontroliraju velik dio zemlje. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, predvodi koaliciju koja od 26. ožujka napada položaje pobunjenih Houthija u Jemenu. Iako je Jemen mali proizvođač nafte, zabrinutost povećava blizina transportnih naftnih pravaca. Sukobi su utorak podigli cijene na naftnim tržištima, zajedno sa slabijim dolarom koji je kliznuo 0,47 posto prema košarici valuta, jačajući kupovinu moć imatelja ostalih valuta i time podupirući potražnju.

Time je u drugi plan pala zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe, koju je dodatno potpirila objava Saudijske Arabije da je u travnju proizvodila 10,308 milijuna barela dnevno, blizu rekordne razine. “Mislim da će globalna preopskrbljenost potrajati neko vrijeme i ograničavati rast cijena nafte”, kontatira Michael Hewson iz CMC Marketsa. U Goldman Sachsu pak napominju da ublažavanje problema prekomjerne opskrbe koči rast cijena u posljednje vrijeme, koje će stoga po njihovoj ocjeni ponovo krenuti silaznom putanjom. U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 62,03 dolara, što znači da je pala za 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Agencije)