Udar na monopol izazvao “revoluciju”

Taksisti izazivaju kaos u Parizu i drugim velikim gradovima Francuske, blokirajući pristupe zračnim lukama i željezničkim kolodvorima u prosvjedu protiv tvrtke Uber, javljaju agencije. Blokada prometnica je toliko uspješna da vlada na javnoj televiziji građane poziva da pronađu alternativne rute do odredišta, izvještava Le Parisian uz procjenu da u prosvjedu sudjeluje oko 2,800 taksista, donose Agencije.

“U Parizu, taksiji blokiraju obilaznicu, zračnu luku Charles de Gaulle i nekolicinu željezničkih postaja. U jednom dijelu grada je izbio sukob s policijom, taksisti su zapalili gume i prevrtali automobile Uberovih vozača,” javlja pariška dopisnica NPR-a, Eleanor Beardsley. Na televiziji se mogu vidjeti snimke čitavih obitelji kako s putnom prtljagom pješače kroz grad ili po autoputu u nastojanju da stignu u zračnu luku.” Iako je u posljednjim tjednima zabilježeno oko 100 napada na vozače Ubera, Le Monde javlja da se taksisti sukobljavaju i međusobno. Frustrirani taksist na motociklu je kolegu iz suparničke tvrtke poprskao suzavcem, dok je najmanje jedan taksist završio u bolnici u pokušaju proboja blokade koju su podigli drugi vozači.

Francuski taksisti plaćaju tisuće eura za radne dozvole i tvrde da poslovanje Ubera bez licenci predstavlja nepoštenu konkurenciju. S druge strane, kritičari “pobune taksista” ističu da su oni zahvaljujući snažnim sindikatima desetljećima imali monopol na cijene usluga i stoga nespremni dočekali konkurenciju. “Brojni taksisti su ljuti,” kaže Abdelkader Morghad, predstavnik francuskog sindikata taksista FTI. “Oni traže da se poštuje i implementira ‘Thevenoudov zakon’, koji jasno zabranjuje vožnju putnika bez licence. Za tako nešto nedostaje političke volje.”

Navedeni zakon je na snagu stupio u  listopadu prošle godine, ali je Uber uložio žalbu na njegove odredbe.Uber od početka 2014. godine postojano gubi zakonske bitke s obje strane Atlantika. Sud u Kaliforniji je ovog mjeseca osporio poslovni model tvrtke i ustvrdio da ona ne unajmljuje, već zapošljava vozače. Tvrtka je u Francuskoj suočena s gotovo 500 sudskih sporova. Kao odgovor na nerede, francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve naredio je pariškoj policiji da zabrani aktivnosti UberPOP-a, s obzirom na ozbiljno narušavanje javnog reda i razvijanje ilegalnih aktivnosti, prenosi Reuters.

UberPOP je proglašen ilegalnim u studenome prošle godine, no Uber se žalio na ustavnost takve odluke, a rezultat žalbe trebao bi biti objavljen ovih dana.

You may also like