Home Energetika Učinkovitim odlaganjem otpada do jeftinije energije

Učinkovitim odlaganjem otpada do jeftinije energije

by admin

Umjesto bacanja u smeće, odvojenim prikupljanjem i kvalitetnim sortiranjem polimera, odnosno plastike moguće je dobiti sekundarnu sirovinu za proizvodnju novih proizvoda ili novu raspoloživu energiju i tako doprinijeti učinkovitom korištenju resursa, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. Članovi Udruženja industrije plastike i gume HGK zalažu se za uspostavu sustava koji bi omogućio kvalitetno zbrinjavanje otpada od plastike i protiv su toga da se ona samo baca u smeće jer se, ističu, radi o predragocjenoj sirovini.

“Odvojenim prikupljanjem i kvalitetnim sortiranjem polimera moguće je dobiti sekundarnu sirovinu za proizvodnju novih proizvoda, ali i alternativno gorivo u industriji te tako doprinijeti učinkovitom korištenju resursa. Odlagališta su, pak, najmanje poželjna opcija zbog emisija stakleničkih plinova, kao i bacanja vrijedne sekundarne sirovine i energije. Stoga je najpoželjnija opcija recikliranje, kompostiranje i energetska uporaba. Takav je otpad pogodan za sve opcije zbrinjavanja poput ponovne uporabe, jednokratno i višekratno uporabivih proizvoda, reciklaže, ali i kemijske i energetske oporabe”, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK i tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK Gordana Pehnec Pavlović.

Dodala je kako se industrija želi uključiti u rješavanje problema upravljanja otpadom od plastike i gume te ponuditi svoja znanja kako bi se vrijedna sekundarna sirovina maksimalno iskoristila. Zalaže se za destimulaciju, čak i zabranu odlaganja otpada na odlagališta najavivši ujedno 10. međunarodnu konferenciju “Cirkularna ekonomija i industrija plastike i gume” koja će se održati u listopadu ove godine.

Industrija plastike jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina, što je bila posljedica gospodarske krize, no u 2011. kriza je prebrođena te je ponovno evidentiran rast.

Proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2014. godini iznosila je 158.577 tone dok je 2006. godine iznosila 96.790 tona, što znači da je u međuvremenu ta gospodarska grana ostvarila rast od 39 posto u odnosu na 2006. godinu dok je taj porast u odnosu na predratnu 1988. godinu bio još i veći. Inače, u toj je grani industrije u Hrvatskoj registrirano 615 tvrtki što čini oko 5,6 posto od ukupno registriranih tvrtki u prerađivačkoj industriji.

Uspon i razvoj polimerne industrije bilježi kontinuirani rast uz ostalo i radi izuzetno dobrih kemijskih i mehaničkih svojstava polimera koji omogućuju njihovu laku preradljivost kao i prednost u primjeni ispred prirodnih materijala, navodi se u priopćenju iz HGK. Polimerni materijali, objašnjavaju stručnjaci HGK, daju velik doprinos uštedi energije i zaštiti klime, lagani su i imaju izvrsna izolacijska svojstva. Omogućuju slobodu oblikovanja i dizajniranja, a na kraju se njihov otpad može i materijalno ili energetski zbrinuti. Unatoč tome, za njihovu se proizvodnju koristi svega četiri do pet posto prirodnih resursa, nafte ili plina.

Related Posts