Učestale inspekcije mogle bi predstavljati problem u pregovorima

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u subotu da bi sklapanje sveobuhvatnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu moglo biti odgođeno ako zapadne velesile budu inzistirale na novim pitanjima te upozorio da neće pristati na UN-ove inspekcije koje bi ugrožavale državne tajne.

Iran bi do 30. lipnja trebao sa Zapadom sklopiti konačni sporazum koji bi ograničio njegov nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. No pregovori su zapeli na pitanju pristupa inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iranskim nuklearnim postrojenjima.”Iran apsolutno neće dopustiti da njegove nacionalne tajne padnu u ruke strancima putem Dodatnog protokola ili na bilo koji drugi način”, rekao je Rouhani na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, govoreći o odredbi koja bi IAEA-i omogućila strože inspekcije.

Američki i francuski diplomati traže od Irana da pristane na stroge mjere uključujući inspekcije vojnih lokacija te inspekcije koje bi se najavilo samo dva sata prije. Rouhani je rekao da bi Iran mogao pristati na Protokol, napominjući da su i druge zemlje koje su potpisale Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) to učinile bez ikakvih problema. Istaknuo je ipak da Iranu ne bi smjele biti nametnute posebno dalekosežne mjere. “Problem s kojim se susrećemo u mnogim pitanjima jest taj da kada postignemo okvirni dogovor na jednom sastanku, naši pregovarački partneri pogaze ga na idućem sastanku”, rekao je. “Ako se druga strana bude pridržavala dogovorenog okvira, i ne bude tražila nove stvari, mislim da se ovo može riješiti… Ali ako žele vršiti pritisak do kraja, pregovori bi mogli potrajati dulje.”

IAEA već dugo ima redovit, premda ograničen, pristup iranskim nuklearnim postrojenjima. No Teheran ne dopušta posjete vojnim lokacijama.

You may also like