UBS smanjuje broj zaposlenih za jednu trećinu

Švicarska banka UBS mogla bi u nadolazećim godinama ukinuti gotovo 30 tisuća radnih mjesta zbog tehnološkog razvoja u bankovnom sektoru, izjavio je u intervjuu objavljenom u utorak izvršni direktor Sergio Ermotti.

“Procesno organizirane” kompanije mogle bi zahvaljujući novim tehnologijama prepoloviti broj zaposlenih, kaže Ermotti u razgovoru za Bloomberg Markets.

U slučaju banaka smanjenje broja zaposlenih bilo bi ipak skromnije i moglo bi iznositi nekih 25 posto, dodaje on.

“Ako pogledate UBS, mi zapošljavamo značajan broj ljudi, njih gotovo 95 tisuća, uključujući povremene suradnike”, kazao je Ermotti.

“Moglo bi ih biti 30 posto manje a da poslovi budu puno zanimljiviji, da ljudski sadržaj bude ključan za pružanje usluge”, dodao je čelnik švicarske banke.

Smatra da će tehnologija značajno obilježiti nadolazeće desetljeće kao što je prethodno obilježila regulacija. “Neće to biti ‘veliki prasak’, već vrlo postupan proces”, kazao je. “No, trebat će biti brži, puno učinkovitiji i vještiji. Umjesto 50 klijenata, morat ćete ih poslužiti 100, i to na puno sofisna poslumnogo sofisticiraniji način ćete ih moći opsluživati 100”, napominje.

Prema istraživanju konzultantske kuće Consultancy Accenture, objavljenom u svibnju, tri četvrtine bankara vjeruje da će umjetna inteligencija u sljedeće tri godine postati primarni kanal interakcije banaka s klijentima.

U financijskom svijetu smatraju da će umjetna inteligencija, na kojoj se temelje autonomni automobili, dronovi i softver za prepoznavanje glasa, igrati ključnu ulogu u budućnosti sektora i promijeniti ga iz temelja, rame uz rame s inovacijama poput ‘blockchaina’, napominje Reuters.

You may also like

0 comments