Ubrzava se plan razlaza s Europskom unijom

Europska unija “nastavlja i ubrzava” pripreme u slučaju da se ne postigne dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o razdruživanju, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije, nakon novog zastoja u pregovorima tijekom vikenda.
“Nastavljamo naporno raditi na sporazumu, ali naš rad na pripremama i za slučaj neuspjeha se nastavlja i ubrzava”, rekao je Margaritis Schinas novinarima. Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u nedjelju navečer nakon sastanka s britanskim kolegom da “za ključne točke i dalje nema rješenja”.

Intenzivni razgovori u nedjelju, pred summit EU-a u srijedu, nisu uspjeli deblokirati pregovore između Londona i Bruxellesa koju su zapeli na budućnosti irske granice nakon brexita. Novi sastanak dviju strana do radne večere europskih čelnika u srijedu nije predviđen, rekao je Schinas. Mala sjevernoirska stranka DUP, ključna za parlamentarnu većinu premijerke Therese May, ocijenila je u ponedjeljak da je “vjerojatno neizbježno” da će Ujedinjeno Kraljevstvo izići iz EU-a bez sporazuma o razdruživanju.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izrazio je u ponedjeljak uvjerenost da je sporazum o brexitu moguć, ali možda neće biti sklopljen na vrijeme za ovotjedni summit EU-a nakon što na pregovorima tijekom vikenda nije postignut napredak. “Ovo je očito teško razdoblje. Uvijek će biti trenutaka poput ovog, ali trebamo se prisjetiti da je postignut ogroman napredak”, rekao je Hunt u Luxembourgu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

“Tu su jedno ili dva vrlo teška neriješena pitanja, ali mislim da mi to možemo. Hoćemo li to učiniti ovaj tjedan ili nećemo, tko zna”, dodao je. On je dao tu izjavu nakon što se britanski ministar za brexit Dominic Raab sastao s pregovaračem EU-a za brexit Michelom Barnierom u nedjelju u Bruxellesu u jeku izvješća da je sporazum blizu.

Međutim, Barnier je objavio na Twitteru nakon pregovora da su “ključna pitanja i dalje otvorena”, posebice pitanje irske granice. Ostaje niz neriješenih pitanja koja se odnose na prijedlog privremenog rješenja za granicu, rekao je u nedjelju navečer glasnogovornik britanske vlade.

Britanija vjeruje da postoji više načina za postizanje privremenog rješenja za granicu a premijerka Theresa May i dalje je uvjerena da će sporazum o brexitu biti sklopljen, kazao je u ponedjeljak njezin glasnogovornik. “Postoji niz sredstava za postizanje onoga što želimo postići”, rekao je ne ne želeći iznijeti druge detalje pregovora.

On je rekao novinarima da je došlo do zastoja pregovora tijekom vikenda jer EU i dalje inzistira na svom stajalištu oko pitanja irske granice. Premda je veliki dio tzv. sporazuma o izlasku utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama – posebno oko pitanja kako izbjeći ‘tvrdu granicu’ na irskom otoku – malo je toga otišlo naprijed.

Sjeverna Irska napustit će EU zajedno s Britanijom, dok će Republika Irska ostati u bloku. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana.

Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora EU inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji. Britanija je, pak, odbacila bilo kakav dogovor koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući spore preglede robe koja prelazi Irsko more. Premijerkin glasnogovornik rekao je da ona planira izvijestiti parlament kasnije u ponedjeljak o neuspjelim pregovorima održanima tijekom vikenda.

You may also like

0 comments