Ubrzan rast hrvatskog BDP-a u tećem tromjesečju

Savjet HNB-a
Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima tijekom trećeg tromjesečja ove godine ubrzao se rast realnog BDP-a, ističu u četvrtak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a. 

Savjet je na današnjoj sjednici razmotrio informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2019. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

“Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima tijekom trećeg tromjesečja 2019. ubrzao se rast realnog BDP-a. Nezaposlenost se, nakon stagnacije u drugom tromjesečju, nastavila smanjivati dok se rast zaposlenosti usporio. U trećem tromjesečju blago se ubrzao rast nominalnih bruto plaća pri čemu su plaće porasle u javnom i privatnom sektoru”, ističu iz središnje banke.

Dodaju kako se godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena zadržala u rujnu na razini od 0,8 posto, koliko je iznosila i u kolovozu.

Po podacima koje prenose iz središnje banke, višak proračuna opće države u drugom je tromjesečju 2019. bio nešto manji od 2,5 milijardi kuna, što je za otprilike 200 milijuna kuna više nego u istom tromjesečju prethodne godine. Pritom je snažan rast prihoda, podržan povoljnim utjecajem rasta osobne potrošnje i uvoza te većim korištenjem EU fondova, bio poništen podjednakim povećanjem rashoda, napominju iz HNB-a.

Savjet HNB-a se na današnjoj sjednici suglasio s prijedlogom iz Slatinske banke da član uprave te banke bude Oliver Klesinger.  HNB je dao i odobrenje da se HPB-Stambena štedionica pripoji Hrvatskoj poštanskoj banci.

Gospodarska aktivnost u Europskoj uniji i eurozoni u trećem je tromjesečju rasla gotovo nepromijenjenom dinamikom na kvartalnoj i godišnjoj razini, praćena daljnjim slabljenjem tempa zapošljavanja, pokazale su u četvrtak prve procjene Eurostata.

U razdoblju od srpnja do rujna 2019. godine, gospodarske aktivnosti u 28-članom EU-u porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su prema prethodnom tromjesečju bile uvećane za 0,2 post U 19-članoj eurozoni porasle su na kvartalnoj razini za 0,2 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođen BDP Europske unije povećan je u trećem tromjesečju za 1,3 posto, nakon blago revidiranog, 1,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. BDP eurozone porastao je 1,2 posto, kao i u drugom tromjesečju prema blago revidiranom podatku. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni, kao ni za Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu, Sloveniju i Švedsku.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše stope rasta na tromjesečnoj razini ostvarile su Poljska i Mađarska, od 1,3 odnosno 1,1 posto. Slijede Bugarska, Cipar i Latvija, sa stopama rasta od po 0,7 posto. Najslabiji rast na tromjesečnoj razini ostvaren je u Njemačkoj, Italiji, Litvi i Austriji, od svega 0,1 posto.

Na godišnjoj je razini najveći rast aktivnosti prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima također ostvaren u Mađarskoj i Poljskoj, od 4,8 odnosno četiri posto. Slijede Bugarska, s 3,7 te Litva s 3,6 posto. Najslabiji rast ponovno je ostvarila Italija, gdje su aktivnosti na godišnjoj razini porasle 0,3 posto. Slijedi Njemačka, s rastom od 0,5 posto.

Prve procjene o zapošljavanju svjedoče o nastavku blagog posustajanja tempa zapošljavanja, pa je tako broj zaposlenih prema sezonski prilagođenim podacima u EU-u i eurozoni u trećem kvartalu porastao za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je u EU-u porastao za 0,3, a u eurozoni za 0,2 posto. Na godišnjoj je razini broj zaposlenih prema neprilagođenim podacima u EU-u porastao za 0,9 posto, nakon 1-postotnog rasta u drugom tromjesečju. U eurozoni je povećan za jedan posto, nakon 1,2-postotnog u prethodna tri mjeseca.

U trećem tromjesečju je prema prvim procjenama u oba područja zablježena najniža stopa rasta broja zaposlenih na kvartalnoj i godišnjoj razini u proteklih godinu dana.

You may also like

0 comments