Ubrzan rast BDP-a u eurozoni

Eurostat
Rast aktivnosti u gospodarstvu eurozone i Europske unije u prvom je tromjesečju izrazitije ubrzao na kvartalnoj razini, ponovo dosegnuvši razinu iz drugog tromjesečja prošle godine, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 19-članoj eurozoni u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,4 posto u usporedbi sa četvrtim kvartalom 2018., kad je uvećan za 0,2 posto, pokazale su preliminarne procjene Eurostata. Time je ponovo dosegnuo razinu iz istog razdoblja prošle godine.

Na razini 28-članog EU-a rast BDP-a u prvom je tromjesečju 2019. ubrzao na 0,5 posto, s 0,3 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine. To je također ista stopa rasta koja je zabilježena i u drugom prošlogodišnjem tromjesečju. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gospodarstvo EU-a u cjelini poraslo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,5 posto, kao i u prethodnom, četvrtom kvartalu.

I u eurozoni je tempo rasta gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini bio ravnomjeran i iznosio je 1,2 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata. U statističkom uredu EU-a napominju da podaci za obje skupine zemalja za četvrti kvartal 2018. nisu revidirani. Talijansko gospodarstvo izašlo je iz recesije u prvom ovogodišnjem tromjesečju, izvijestio je u utorak statistički ured Istat, izdvajajući pozitivan utjecaj izvoza. Talijanski BDP u prvom je kvartalu porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski i kalendarski prilagođene prve procjene Istata.

Treće gospodarstvo eurozone u drugoj je polovini 2018. godine bilo u tehničkoj recesiji, koja se po tumačenju ekonomista definira kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. U trećem i četvrtom tromjesečju 2018. godine bilježilo je pad aktivnosti po stopi od po 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U Istatu ističu kako je na početku 2019. godine zabilježen “umjeren oporavak” koji je prekinuo slabašan pad aktivnosti u prethodnim kvartalima. Kvartalni rast u Istatu pripisuju rastu dodane vrijednosti u poljoprivredi, industrijskom sektoru i u uslugama. Na strani potražnje, negativan doprinos zabilježen je u domaćoj sastavnici BDP-a (bruto promjene zaliha), dok je pozitivan doprinos rastu BDP-a pružio neto izvoz.

Na godišnjoj razini BDP je u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao za 0,1 posto, objavio je Istat u preliminarnim procjenama. Usporedbe radi, prema danas objavljenim prvim procjenama Eurostata, eurozona je u prvom kvartalu ostvarila dvostruko snažniji rast BDP-a nego u zadnjem tromjesečju prošle godine, po stopi od 0,4 posto. Na godišnjoj su razini aktivnosti porasle 1,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.

U talijanskom statističkom uredu napominju da je prvo tromjesečje 2019. imalo jedan radni dan manje nego prethodno tromjesečje, a dva dana manje nego prvi kvartal godinu dana ranije.

You may also like

0 comments