Ubrzalo japansko gospodarstvo

Ubrzanje
Japansko gospodarstvo blago je ubrzalo u prvom tromjesečju, poduprto neto pozitivnim doprinosom vanjskotrgovinske razmjene, pokazali su u ponedjeljak službeni podaci.

U prva tri ovogodišnja mjeseca japanski BDP porastao je 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećan 0,4 posto. Vanjskotrgovinska razmjena pružila je značajan neto pozitivan doprinos stopi rasta, ali samo zato što je pad izvoza bio blaži nego pad uvoza, pokazuje vladino izvješće. “Zaključna brojka neočekivano je dobra ali ako pomnije proučite podatke, vidjet ćete da ne bismo baš trebali biti zadovoljni”, upozorava Takeshi Minami iz Norinchuin Research Institutea.

“Podaci su zapravo jasno pokazali slabe točke u gospodarstvu – slabu potrošnju i korporativna ulaganja u tvornice i opremu”, pojasnio je Minami u izjavi za AFP. Yoshiki Shinke iz Dai-cihi Life Research Institutea upozorava također da “nema jasnih znakova da su pad izvoza, proizvodnje i slabljenja poslovnog povjerenja dotaknuli dno”.

Izvješće posebno privlači pozornost s obzirom na špekulacije da bi zbog slabašnog rasta gospodarstva ali i globalne neizvjesnosti koju proizvode američko-kineski trgovinski rat i brexit premijer Shinzo Abe mogao po treći put odgoditi planirano podizanje stope PDV-a, s osam na 10 posto.

Godine 2014. podignuta je s pet na osam posto, što su mnogi proglasili glavnim uzrokom slabljenja potrošnje i gospodarskih aktivnosti. Dodatno takva očekivanja pothranjuju i pokazatelji koji signaliziraju moguće gospodarske trendove u predstojećim mjesecima.

Tako je vlada prošlog tjedna upozorila da njezin “složeni” indeks pokazuje “pogoršanje” stanja u gospodarstvu nakon više od pet ‘dobrih’ godina a istraživanje poslovnog dnevnika Nikkei pokazuje da bi japanske kompanije i ovu fiskalnu godinu mogle zaključiti s manjom dobiti. Sumorno raspoloženje potpirila je i središnja banka, snizivši procjenu gospodarskog rasta, napominje AFP.

You may also like