Ubrzala inflacija u eurozoni

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u ovogodišnjem je kolovozu ubrzao na godišnjoj razini, a sličan trend zabilježen je i u Hrvatskoj, pokazalo je u ponedjeljak najnovije izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u kolovozu je na razini 28-članog EU dosegnula 1,7 posto, nakon 1,5 posto u prethodnom mjesecu, objavio je europski ured za statistiku.

U eurozoni je rast cijena također ubrzao na godišnjoj razini, na 1,5 posto, kao što je EUROSTAT objavio u prvoj procjeni krajem kolovoza. Kao i u EU, stopa inflacije u 19-članoj eurozoni uvećana je za 0,2 postotna boda.

Usporedbe radi, u kolovozu prošle godine u EU je iznosila 0,3 posto a u eurozoni 0,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. U odnosu na srpanj 2017. godišnja stopa inflacije porasla je u 20 zemalja članica, u pet ih je ostala nepromijenjena, a smanjena je u tri zemlje.

Najniže godišnje stope inflacije zabilježili su Irska, od 0,4 posto i Cipar, od 0,5 posto, te Grčka i Rumunjska, u visini od po 0,6 posto. Najviše godišnje stope ponovo su zabilježile tri baltičke zemlje – Litva, od 4,6 posto, Estonija, od 4,2 posto, i Latvija, od 3,2 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u kolovozu 2017. prema istom mjesecu prošle godine uvećane za 1,5 posto, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U kolovozu prošle godine bilježile su pad od 1,5 posto na godišnjoj razini.

Stabilizacija cijena na mjesečnoj razini

U odnosu na srpanj potrošačke su cijene na razini EU-a porasle u kolovozu za 0,2 posto. Time je indeks cijena promijenio predznak iz srpnja kada su cijene pale 0,3 posto. I eurozona je u kolovozu zabilježila rast cijena na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, nakon 0,5-postotnog pada u srpnju.

Najveći rast cijena prema mjesecu ranije zabilježen je u Belgiji, za 1,5 posto, Luksemburgu, za 1,4 posto, te na Cipru, za 1,0 posto. Najviše su pak ponovo pale potrošačke cijene u Danskoj, za 0,4 posto, te u Grčkoj i Rumunjskoj, za po 0,3 posto. U Hrvatskoj su u kolovozu potrošačke cijene na mjesečnoj razini stagnirale, nakon što su u srpnju porasle blagih 0,1 posto.

You may also like

0 comments