Ubojica iz Orlanda bio je homoseksualac?

Dok Sjedinjene Države i svijet odaju počast žrtvama divljačkog pokolja u Orlandu pojavile su se informacije koje govore da je Omar Mateen možda bio homoseksualac i koje bacaju novo svjetlo na pokolj u u gay klubu na Floridi u kojemu je u nedjelju život izgubilo 49 osoba.

Dnevni list Orlando Sentinel prenosi u ponedjeljak izjave nekoliko svjedoka koji tvrde da je počinitelj najkrvavije pucnjave u povijesti Sjedinjenih Država, u kojoj su i 53 osobe ranjene, zalazio u diskoteku Pulse, gdje je u nedjelju izveo napad. Ondje je čak više puta privukao pozornost svojom agresivnošću koja je bila posljedica prekomjerne konzumacije alkohola.

Usto, redoviti posjetitelj Pulsea je izjavio za Los Angeles Times da se 29-godišnji mladi Amerikanac afganistanskog podrijetla koristio gay društvenom mrežom Jack’d. Ubojičin kolega s policijske akademije rekao je pak za dnevnik Palm Beach Post da mu se Mateen udvarao.Ovi bi iskazi mogli dovesti u pitanje tezu o radikalizaciji ubojice koja se dosad najčešće iznosila. To će zacijelo otežati razumijevanje psiholoških razloga koji su tog zaštitara rođena u New Yorku nagnali na takav čin.

Američki predsjednik Barack Obama koji će u četvrtak doći u Orlando, rekao je u ponedjeljak da je iz istrage vidljivo kako je Mateen “dobivao poticaj iz različitih ekstremističkih izvora informiranja na internetu”.

No zasad nema “jasnih dokaza” da je taj otac obitelji “primao upute izvana” ili da je “dio šire skupine” koja planira napade, rekao je američki predsjednik. “Uoči napada je poručio da je odan skupini Islamskoj državi, ali još nema dokaza da je postupao po njihovu nalogu”, istaknuo je Obama. IS je pak u ponedjeljak na svom radiju preuzeo odgovornost za zločin.

FBI je pratio Mateena i saslušao ga u tri navrata, 2013. i 2014., zbog “možebitne povezanosti s teroristima”, no istraga je obustavljena. Pokaže li se točnom pretpostavka da je ubojica bio homoseksualac, to bi moglo izvući FBI iz teškog položaja u kojemu se našao jer je pratio radikalizaciju Omara Mateena a nije spriječio zločin. No ona neće nimalo utjecati na raspravu o kontroli vatrenog oružja koju je napad ponovo potaknuo. “Ako vas FBI prati zbog sumnje u povezanost s terorizmom, ne biste smjeli moći kupiti oružje i točka”, pobunila se u ponedjeljak demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću, Hillary Clinton.

Bijela kuća je u ponedjeljak navečer priopćila da će Obama u četvrtak doputovati u Orlando kako bi “odao počast žrtvama i pokazao solidarnost sa zajednicom”. Među 49 žrtava Mateenova krvava pohoda su osobe od 18 do 50 godina, a većina ih je latinoameričkog podrijetla. Više tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer u Orlandu kako bi odali počast žrtavama pokolja, a diljem zemlje i svijeta održana su bdijenja i ceremonije odavanja počasti.

You may also like