Ubijen Boris Nemcov, lider liberalnih demokrata Rusije

Ruski opozicijski vođa, bivši zamjenik ruskog premijera, Boris Nemcov ubijen je u petak navečer u Moskvi. Nepoznati napadač sa četiri metka je pogodio Nemcova u centru Moskve.

Ubijen je dok je blizu Kremlja šetao sa ženskom osobom. Prema ruskom portalu Meduza, “više osoba” je izašlo iz bijelog automobila te su mu iz pištolja pucali u leđa. 55-godišnji Nemcov bio je zamjenik premijera u krajem 90-ih godina, kada je na čelu Rusije bio Boris Jeljcin. RT piše da posljednjih godina više bavio biznisom nego politikom, ali je žestoko kritizirao aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu politiku. Od 2012. godine je bio na čelu oporbene stranke RPR-PARNAS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah je obaviješten o ubojstvu Nemcova. Njegov glasnogovornik, Dmitrij Peskov, kazao je da je Putin izrazio sućut obitelji Borisa Nemcova. Putin smatra da je to naručeno ubojstvo koje treba poslužiti kao politička provokacija, rekao je Peskov, pišu RIA Novosti. Naredio je osnivanje istražnog tima koji će pokušati rasvijetliti ubojstvo Borisa Nemcova.  Predsjednik Putin je kazao da će osobno nadgledati istragu ubojstva.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je brzu, nepristranu i transparentnu istragu kako bi se priveli pravdi oni koji su odgovorni za to ubojstvo. – Nemcov je neumorno radio za svoju državu, tražeći za građane prava koja pripadaju svim ljudima – priopćio je Obama te pohvalio Nemcovu borbu protiv korupcije u Rusiji. Nemcova je opisao kao borca za prava Rusa.

U svojoj posljednjoj objavi na Twitteru, Nemcov je pozvao na ujedinjenje razjedinjene ruske oporbe u antiratnom skupu najavljenom za nedjelju. “Ukoliko podržavate zaustavljanje ruskog rata s Ukrajinom, ukoliko podržavate zaustavljanje Putinove agresije, dođite na proljetni marš”, napisao je Nemcov.

You may also like