Uber i Lyft zapravo onečišćuju okoliš

Studija pokazuje
Organizacija za promociju čistog prijevoza “Transport & Environment” objavila je, prije dva mjeseca, istraživanje po kojem Uber, umjesto da bude dio rješenja zagađenosti gradskog prijevoza možda tome dodatno doprinosi, posebice onečišćenju koje stvaraju dizelaši.

Transport & Environment (TE) priopćilo je kako je Uber revolucionirao nekoć jako reguliran sektor usluga prijevoza, potaknuvši tisuće novih vlasnika automobila na pružanje usluga prijevoza. No “zvjezdani porast broja Uberovih vozača nije nadoknađen u jednakoj mjeri smanjenjem dozvola za usluge prijevoza, te pojava Ubera nije ubrzala smanjenje broja putovanja automobilom u Londonu i Parizu”, kažu u TE-u.

Umjesto toga, kako se navodi, pogodnosti putovanja od vrata do vrata čine putovanja unajmljenim automobilima u gradovima sve popularnijima, riskirajući preokret 15-godišnjeg trenda smanjenja putovanja automobilom unutar gradova, a rast usluga prijevoza u europskim gradovima predstavlja rizik za borbu protiv zagađenja i emisija koje mijenjaju klimu.

Uberovo poslovanje u Londonu, Parizu i Bruxellesu vjerojatno proizvodi 525 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje, što je jednako emisijama iz 250 tisuća automobila „što je u suprotnosti s ambicijama gradova da smanje svoj ugljični otisak”, kažu u TE-u.

Ta vozila su uglavnom dizelska, stoji u istraživanju, no dodaje se kako “jedino u Londonu, gdje je to obavezno, Uber ulaže trud u prebacivanje na čistija vozila na električni pogon”.

Uber je trenutno neprofitabilan, no na tržištima ga se procjenjuje na oko 49 milijardi dolara. „Nastavi li Uber dosadašnju poslovnu praksu povećavanja broja automobila s unutarnjim izgaranjem i odveženih kilometara na fosilnim izvorima energije u našim gradovima, to predstavlja prepreku za prijelaz na zelene i održive gradove u Europi”, piše TE.

You may also like

0 comments