U zračnom napadu u Faludži ubijen je zapovjednik Islamske države

Zapovjednik Islamske države (IS) u Faludži ubijen je u zračnom napadu tijekom ofenzive iračkih snaga koje taj opkoljeni irački grad pokušavaju preuzeti od džihadista, izjavio je glasnogovornik koalicije protiv IS-a.

“Ubili smo više od 70 neprijateljskih boraca među kojima i Mahera al-Bilawija, zapovjednika snaga IS u Faludži”, rekao je američki pukovnik Steve Warren i dodao da je koalicija predvođena SAD-om izvela više od 20 zračnih napada u posljednja četiri dana.

Iračke snage u ponedjeljak su pokrenule veliku operaciju zauzimanja grada smještenog 50 kilometara zapadno od Bagdada. Faludža je od siječnja 2014. pod kontrolom IS. Između 500 i 1.000 boraca IS-a drže Faludžu gdje još živi 50.000 civila. Džihadisti zabranjuju stanovnicima da pobjegnu, ali nekoliko stotina je u petak uspjelo napustiti grad uz pomoć vladnih snaga, rekli su mjesni dužnosnici.

UN je u četvrtak objavio da je od ponedjeljka 800 osoba uspjelo pobjeći iz Faludže. Pukovnik Warren je rekao da su američki zrakoplovi izbacili letke u kojima se stanovnicima predlaže da izbjegavaju područja pod kontrolom IS, a onima koji ne uspiju pobjeći da na krov izvjese bijele plahte.

You may also like