U zračnom napadu SAD ubio čovjeka broj dva Islamske države

Čovjek broj dva ekstremističke organizacije Islamska država (IS) ubijen je u zračnom napadu američkih snaga u Iraku, potvrdila je u petak Bijela kuća.

Fadil Ahmad al-Hayali, poznat i kao Haji Mutazz, ubijen je u napadu američkih zračnih snaga u utorak, 18. kolovoza, blizu Mosula u Iraku dok se vozio u kolima s IS-ovim operativcem za medije, koji je poznat kao Abu Abdullah, objavio je u službenoj izjavi glasnogovornik Bijele kuće Ned Price.

Al-Hayalijeva smrt ozbiljno će uzdrmati terorističku organizaciju s obzirom na njegov utjecaj na IS-ove financije, medije, operacije i logistiku, ocijenio je Price. Po tvrdnjama američkih vlasti, al-Hayali je bio glavni koordinator u premještanju oružja, eksploziva, vozila i ljudi između Iraka i Sirije, te je vodio operacije IS-a na području Iraka, uključujući i napad na Mosul u lipnju prošle godine.

Radi se o bivšem časniku vojske iračkog diktatora Sadama Huseina koji se, nakon pada Sadamova režima, priključio iračkoj Al-Kaidi iz koje je kasnije nastala Islamska država. SAD i njegovi saveznici organiziraju zračne udare na ciljeve IS-a u samoproglašenom kalifatu u Iraku i Siriji. U napadu bespilotne letjelice prošloga mjeseca ubijen je visoki čelnik IS-a u njihovom sirijskom uporištu u Raqqi.

You may also like