U Vojvodini se pojavili antiuseljenički grafiti, ali se i prikuplja pomoć za migrante

Za migrante koji su posljednjih dana pristigli na područje Subotice i koji su u međuvremenu ostali bez vode za piće i hrane nekoliko subotičkih tvrtki i pojedinaca prikupilo je tijekom vikenda oko 4.000 litara vode, konzerviranu hranu i sredstava za osobnu higijenu, objavili su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Humanitarnu akciju je organizirao Centar građanskih vrijednosti, jer su migranti koji su našli privremeni smješteni u napuštenoj subotičkoj ciglani ostali bez pitke vode. Oni svakodnevno u skupinama pristižu u Suboticu i najčešće smještaj nalaze u napuštenoj ciglani, na periferiji grada, gdje čekaju organizirani ilegalan prelazak srpsko-mađarske granice na sjeveru Vojvodine. Centar građanskih vrijednosti je objavio da su Subotičani prikupili oko 200 konzervi hrane, salame, značajnu količinu kruha, sredstava za osobnu higijenu, voća, povrća, obuće, odjeće i igračaka.

Pozivi za pomoć migrantima upućivani su i s nedjeljnih misa u subotičkim katoličkim crkvama. Migranti svakodnevno u Suboticu dolaze željeznicom, autobusima, ali i drugim vrstama prijevoza. Za sada, kako prenose mjesni mediji, nisu registrirani sigurnosni ili zdravstveni problemi. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ipak strahuje da će broj migranata idućih mjeseci biti povećan, što bi moglo pogoršati sigurnosnu i zdravstvenu situaciju, te je naglasio da lokalna samouprava nema ingerencija sama rješavati ovaj problem.

S druge strane, u Novome Sadu su se pojavili prvi grafiti protiv migranata. Na zidu jedne kuće ispisano je “Migrante u kante”, no grafit je isti dan po nalogu vodstva grada oličen. Srbija je, posebice u zadnjih pola godine, pod snažnim pritiskom velikog vala migranata, koji je počeo prvo s Kosova a potom i iz drugih, posebno bliskoistočnih zemalja. Oni se, preko Srbije i ilegalnih prijelaza granice s Mađarskom kao prvom graničnom zemljom Europske unije, žele domoći zapadnih zemalja i boljeg života.

You may also like