U utorak nastavak pregovora HDZ/Most, o premijeru kasnije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak da će se o premijerskom mjestu s Mostom razgovarati na kraju pregovora istaknuvši kako je najvažnije rješavanje gospodarskih problema i izvlačenje zemlje iz krize. “Dogovor je da se o takvim stvarima  priča na kraju. Sada su gospodarski problemi doista krucijalni problemi u zemlji i trebamo se početi izvlačiti iz njih”, kazao je Karamarko novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan je li se spreman odreći premijerskog mjesta ukoliko to Most bude tražio.

Naglasio je kako će HDZ u pregovorima s Mostom inzistirati da neke od dužnosti pripadnu njegovoj stranci, ali prije svega će vlada HDZ-a, Mosta i onih koji budu s nama biti ekspertna. “Svaki segment reforme i implementacije naših projekata, koje smo radili zajedno s njemačkim IFO institutom, moraju implementirati stručnjaci”, kazao je.  Dodao je i da političari više ne mogu voditi javna poduzeća, već samo nadgledati kako se ona vode.      Izrazio je zabrinutost sigurnosnom situacijom nakon terorističkih napada u Parizu istaknuvši kako Hrvatska mora imati vladu koja će brinuti o tom segmentu. “Pitanje terorizma, nadamo se, neće, ali i može eskalirati. Moramo imati vladu koja će brinuti o tom segmentu jer ako ne budemo sigurni, nećemo imati ni gospodarstva”, upozorio je. Karamarko je, na upit novinara, kazao i da nema informaciju da su svi predstavnici nacionalnih manjina dali potporu SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak kako su tijekom jutra iz Mosta primili prijedlog za nastavak pregovora po ekspertnim skupinama najavivši da će u utorak otvoriti poglavlja poduzetništvo i pravosuđe. “Jutros smo primili prijedlog za nastavak pregovora. Konkretno, sutra ćemo razgovarati o poduzetništvu i pravosuđu. Podržavamo takav pristup jer HDZ kroz te razgovore želi afirmirati svoj program za stvarne promjene. Za to se pripremamo već tri godine. Takav pristup smatram poštenim i prema javnosti i prema Mostu, ali nadasve prema našim stručnjacima i vrijednim ljudima koji su na ovim reformama radili”, odgovorio je Karamarko novinarima ispred Središnjice HDZ-a na pitanje o pregovorima s Mostom.

Upitan je li između njega i Mosta bilo neformalnih sastanaka, naglasio je da s Mostom razgovaraju isključivo službeno. “S Mostom samo formalno, transparentno i otvoreno za javnost i sve naše članove”, rekao je Karamarko. Naveo je da su cijeli ovaj tjedan predviđeni razgovori po ekspertnim grupama izrazivši zadovoljstvo zbog njihova početka. “Imamo sveobuhvatan program i dobre sugovornike. Držim da je to odličan temelj”, dodao je.  Na novinarski upit ima li Domoljubna koalicija prikupljenih više od 59 potpisa, predsjednik HDZ-a rekao je kako se “stvari kreću u tom smjeru” i da je zadovoljan. U odgovoru na pitanje na koliko mandata Mosta računa HDZ, Karamarko je istaknuo da je Most ostvario respektabilni broj mandata, što treba cijeniti. “Ne želim razgovarati na taj način. Neka oni budu homogeni i jedinstveni i spremni na promjene i reforme kako iskazuju da jesu. Mi imamo odgovor na sve što traže, jer mislim da tražimo isto”, istaknuo je Karamarko.

Upitan kako komentira informaciju da je Most navodno odustao od ideje o vladi nacionalnog jedinstva odgovorio je kako to treba još razjasniti. Karamarko drži kako je to dobro jer bi se time Most “možda doveo u jednu situaciju kontradikcije ako bi inzistirao da sjede za istim stolom s onima koji su naše gospodarstvo doveli na rub provalije”. “Pogotovo što HDZ i Most traže reforme i promjene. HDZ kroz sve svoje programe ima podlogu za te promjene u svakom segmentu”, naglasio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

You may also like

0 comments