U Ugandi započeli predsjednički izbori u sjeni uhićenja oporbenog čelnika

Oko 15 milijuna Uganđana počelo je u četvrtak glasati na parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji bi trebali produljiti dugogodišnju vladavinu predsjednika Yowerija Musevenija nakon kampanje koja je protekla u sjeni političkog nasilja.

Dvadeset osam tisuća glasačkih mjesta trebalo se otvoriti u 7 sati i zatvoriti u 16 sati. No, iako su se stvorili redovi ispred većine birališta, neka još nisu otvorila vrata jedan sat nakon predviđenog vremena jer nije stigao izborni materijal. Ugandsko izborno povjerenstvo objavilo je, međutim, prethodnog dana da je sve spremno za glasovanje. Oko 15 milijuna Uganđana očekuje se na biralištima kako bi izabrali 290 zastupnika i predsjednika. Dosadašnji predsjednik Yoweri Museveni (71), na vlasti već 30 godina, ide po peti mandat i ponovno je favorit naspram podijeljene oporbe.

Glavni i dugotrajni Musevenijev protivnik je Kizza Besigye (59), njegov bivši liječnik, kojega je pobijedio u prvome krugu tri puta: 2001., 2006. te 2011. Besigyeja smatraju uvjerljivijim protivnikom nego što je Amama Mbabazi (67), bivši premijer kojega je Museveni smijenio 2014. jer je gajio predsjedničke ambicije. Tijekom izborne kampanje bilo je povremenih uhićenja glavnih oporbenih kandidata i ušutkavanja medija, prenosi agencija dpa.

Jedna je osoba ubijena u ponedjeljak kada su se prosvjednici sukobili s policijom pošto je Besigye bio nakratko uhićen. Zabrinutost zbog napetosti izrazile su Sjedinjene Države, a borci za ljudska prava osuđuju postojanje skupina ustrojenih poput milicija koje rade za pojedine stranke ili političare. Museveniju pripisuju zasluge za političku stabilnost Ugande i gospodarski rast od 7 posto 90-ih i 20-ih godina. No rast je pao ispod 5 posto, a nezaposlenost mladih dosegnula je gotovo 70 posto.

Očekuje se da će Museveni pobijediti već u u prvome krugu s 51 posto glasova, a u parlamentu njegova stranka Pokret nacionalnog otpora. No prethodni izbori bili su zasjenjeni optužbama za prevare i postoji zabrinutost da bi Musevenijeva pobjeda mogla potaknuti nasilje. Izborni rezultati trebali bi biti objavljeni u roku od 48 sati.

You may also like