U Turskoj velika operacija protiv pristaša Guelena: Uhićeno više od 1000 “tajnih imama”

Turske su vlasti rekle u srijedu da su uhitile više od tisuću “tajnih imama” koji su se ubacili u policiju u ime klerika sa sjedištem u SAD-u kojega predsjednik Tayyip Erdogan optužuje da ga je pokušao zbaciti prošloga srpnja.

Čistka diljem zemlje jedna je od najvećih operacija zadnjih mjeseci protiv osumnjičenih pristaša klerika Fethullaha Guelena, nekadašnjeg Erdoganova saveznika. Guelen niječe bilo kakav udio u puču koji su predvodili vojni časnici.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu je rekao da je u noćnoj akciji cilj bila Guelenova mreža “koja se ubacila u naše policijske snage, nazvana ‘tajni imami'”.

“Tisuću i devet tajnih imama je privedeno do sada u 72 pokrajine, a operacija se nastavlja”, rekao je novinarima u Ankari.

Još 9.103 pripadnika policijskih snaga su u srijedu suspendirani, rekao je policijski stožer u Ankari u priopćenju na svojoj internetskoj stranici, navodeći kao razlog navodnu povezanost s Guelenovom mrežom.

Nakon propalog pokušaja prevrata u srpnju vlasti su uhitile 40.000 ljudi i otpustile ili suspendirale 120.000 u nizu profesija među kojima vojnike, policajce, učitelje i državne službenike zbog navodnih veza s terorističkim skupinama.

You may also like

0 comments