Home Geopolitika U Turskoj produženo izvanredno stanje

U Turskoj produženo izvanredno stanje

by Agencije

Turski parlament odobrio je u utorak tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je prvi puta proglašeno u srpnju nakon nespjelog pokušaja državnog udara, tri dana nakon atentata u Istanbulu u kojem je poginulo 39 ljudi.

Izvanredno stanje koje je uvedeno nakon neuspjelog pokušaja puča 15. srpnja prošle godine produljuje se od 19. siječnja na daljnja tri mjeseca.

Ono vladi omogućava zaobilaženje parlamenta u donošenju novih zakona i ograničavanje ili suspenziju prava i sloboda kad smatra da je to potrebno. Također omogućuje vladi otpuštanje dužnosnika i zatvaranje medijskih grupacija, te produljenje pritvora bez podizanja optužnice.

Turska vlada koja je zatražila od parlamenta produljenje izvanrednog stanja pojasnila je da je ono potrebno kako bi se iskorijenio utjecaj klerika Fetullaha Gulena unutar turskih institucija. Gulen, neprijatelj predsjednika Tayyipa Erdogana, zanijekao je da stoji iza pokušaja državnog udara za što ga tereti turska vlada.

Erdogan je krajem 2016. izvijestio EU da bi mogao produljiti izvanredno stanje na još tri mjeseca, pozivajući se na Francusku, također pogođenu atentatima, koja je učinila isto.

Related Posts