U Turskoj otpušteno još 12000 policajaca

Više od 12.000 policajaca dobilo je otkaz u Turskoj zbog navodne povezanosti s bivšim propovjednikom Fethullahom Guelenom optuženim za organiziranje propalog puča sredinom srpnja, priopćila je policija u utorak.

Od 12.801 otpuštenog policajca, 2523 su časnici, dodaje policija u priopćenju. Turske redarstvene snage imaju oko 270.000 ljudi. Nakon propalog udara za koji se odgovornost pripisuje Guelenu, koji je od 1999. u dragovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama, turske vlasti su provele čistke u kojima su htjele ukloniti njegove navodne pristaše iz svih dijelova društva: vojske, policije, sudstva, državne i lokalne uprave, školstva, športa, gospodarstva i medija.

Čak su i turske obavještajne službe (MIT) bile na meti te velike operacije u kojoj je otpušteno 87 njihovih članova. Najnoviji podaci objavljeni prošlog tjedna pokazuju da su uhićene 32.000 osoba, a protiv 70.000 se vodi istraga. Vijest o otpuštanju redarstvenika dolazi dan nakon odluke vlade o tromjesečnom produljenju izvanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja državnog udara.

Produljenje izvanrednog stanja koje bi trebalo stupiti na snagu 19. listopada treba potvrditi parlament, ali je riječ o pukoj formalnosti, budući da AKP, islamsko-konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ondje ima natpolovičnu većinu.

You may also like