U travnju gospodarstvo eurozone poraslo je najsnažnijim tempom u šest godina

Gospodarstvo eurozone poraslo je u travnju najsnažnijim tempom u šest godina, poduprto pojačanim priljevom novih narudžbi, konstatirala je u četvrtak londonska tvrtka Markit u najnovijem mjesečnom izvješću. 

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u travnju na najvišu razinu u šest godina, od 56,8 bodova. U ožujku iznosio je 56,4 boda.

Markit je time blago povisio početnu procjenu njegove travanjske vrijednosti.

“Budući da je konačna vrijednost indeksa nešto viša no što je početno procijenjeno, istraživanje za potrebe PMI-ja skicira sliku gospodarstva koje raste ohrabrujuće snažnim tempom i uravnotežene rizike, u odnosu na dosada prevladavajuće pritiske u smjeru slabljenja aktivnosti”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

I proizvodni i uslužni sektor bilježili su najsnažniji rast aktivnosti u šest godina a u Markitu posebno izdvajaju pojačan priljev novih narudžbi.

Prognoze anketiranih menadžera ponovo su bile relativno optimistične, pri čemu se optimizam u proizvodnom sektoru zadržao nadomak najviših razina u aktualnom podatkovnom nizu.

Gomilanje narudžbi također upućuje na zaključak da je priljev novih narudžbi dovoljno snažan da testira kapacitete i osigura zalihe nedovršenih poslova, ističe se u izvješću.

Među vodećim je gospodarstvima “trojka najvećih” – Njemačka, Francuska i Italija – bilježila gotovo identične stope rasta, pri čemu je tempo neznatno oslabio u Njemačkoj i Francuskoj u odnosu na prethodni mjesec ali je u Italiji dosegnuo najvišu razinu u gotovo 10 godina.

“Travanjski PMI za eurozonu ukazuje na 0,7-postotni rast BDP-a, uz signalizirane slične stope rasta u Njemačkoj i Francuskoj”, ističe Williamson.

“Još je brži rast naznačen u Španjolskoj i Irskoj a aktivnosti ubrzavaju i u Italiji, ističući sve uravnoteženiji tempo rasta u cijeloj eurozoni”, dodaje glavni ekonomist Markita.

You may also like

0 comments