U travnju će završiti gradnja danske dionice Sjevernog toka 2

Poručio glasnogovornik Gazproma

Polaganje cijevi plinovoda Sjevernog toka 2 u danskim teritorijalnim vodama trebalo bi biti dovršeno u travnju, rekao je investitorima prema ruskim medijima glasnogovornik ruskog plinskog diva Gazproma.

Rekao je kako je trasa kroz danske vode najvažniji dio koji još nije završen, a vjerojatni je rok završetka travanj ove godine. Isto piše i u izvješću za agenciju Tass.

Ruska tvrtka predvodi konzorcij energetski tvrtki koje grade plinovod a uključuju francuski ENGIE, austrijski OMV, britanski Shell i njemačke Uniper u Wintershall Deau.

Plinovod bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu preko Baltičkog mora, na 110 milijardi prostornih metara, a već je dugo predmet spora između Rusije i SAD-a koji smatra da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu i želi povećati prodaju vlastitog plina.

Plinovodu se protive i neke europske zemlje, ponajprije Poljska, a Ukrajina ga kritizira ponajprije zato što će preusmjeriti pošiljke ruskog plina na drugu trasu i lišiti je tranzicijskih naknada.

Sredinom siječnja Gazprom je u prospektu za izdanje eurskih obveznica priznao probleme, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

Trenutno je dovršeno 93 posto projekta, a preostaje polaganje ciljevi na potezu od nekih 120 kilometara, u danskim teritorijalnim vodama.

You may also like

0 comments