U tijeku su posljednji pokušaji dogovora u Grčkoj

Između Atene i Bruxellesa u tijeku su kontakti kojima je cilj u posljednji trenutak postići sporazum o grčkom dugu, rekao je jedan grčki dužnosnik, a njemačka kancelarka Angela Merkel istodobno je izjavila da ona ne zna ništa o novo europskoj ponudi Grčkoj.

U tijeku su kontakti u cilju postizanja sporazuma u posljednji trenutak, izjavio je jedan grčki dužnosnik, nekoliko sati prije isteka roka. “Postoje inicijative”, rekao je, ne govoreći o detaljima. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja, potvrdili su u utorak ujutro izvori iz EU-a i grčke vlade. Prema toj ponudi, predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Cipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju. Premda ne postoje naznake da bi Cipras prihvatio Junckerov prijedlog i u ponedjeljak je rečeno da će Cipras na referendumu zaokružiti “ne”, jedan vladin dužnosnik u Ateni izjavio je u utorak poslije podne da je Cipras u utorak razgovarao telefonom s Junckerom i čelnikom Europske središnje banke Mariom Draghijem. Njemačka kancelarka Angela Merkel u međuvremenu nije podržala optimizam glede mogućeg dogovora u posljednji trenutak. “Program istječe točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu. I nisu mi poznate nikakve naznake o nečemu drugome”, rekla je Merkel u Berlinu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom kosovske vlade Isom Mustafom. “Neovisno o tome, jasno je da nećemo zatvoriti komunikacijske kanale noćas nakon ponoći … to znači da ostaju otvorena vrata za razgovore, ali ne mogu reći ništa osim toga”, dodala je njemačka kancelarka. Upitana zna li išta o Junckerovoj ponudi Grčkoj, Merkel je rekla: “Sve što znam jest da je komisija dala posljednju punudu u prošli petak”.

Grčka će nepredviđeno dobiti dodatnu sekundu za ispunjenje obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, jer rok za isplatu duga vjerovnicima istječe u utorak u ponoć, a upravo taj dan će se produljiti za jednu sekundu odlukom Pariškog opservatorija koji usklađuje mjerenje vremena na svjetskoj razini. Tijelo koje se zove Međunarodna služba za Zemljinu rotaciju i referentne sustave (IERS) i koje se brine da super precizni atomski satovi mjere vrijeme potpuno u skladu s vrtnjom Zemlje, nedavno je odlučilo da je ove godine potrebno dodati sekundu kako bi vrijeme i dalje teklo u skladu sa Zemljom. Ta “stanka” u vremenu za jednu sekundu dogodit će se upravo u utorak u ponoć po GMT-u. “Vrlo iznimno, minuta… će trajati jednu sekundu dulje nego normalno, 61 sekundu umjesto 60”, priopćio je Pariški opservatorij. To doslovce znači da Grčka ima još jednu sekundu vremena kako bi ispunila obveze prema vjerovnicima, o čemu se pregovara već mjesecima. “Da, ali jedna sekunda nije mnogo vremena”, izjavio je Sebastien Bize, direktor u opservatoriju. “I na žalost, ne možemo dodati više od sekunde”, pojasnio je.

Grčka neće napustiti eurozonu, kazao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias kineskom veleposlaniku u Grčkoj Zouu Xiaoliju, navelo je u utorak na svojoj internet stranici kinesko ministarstvo vanjskih poslova. “Grčka neće napustiti eurozonu i želi raditi s Kinom na daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i praktičnoj suradnji u svim područjima”, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje se poziva na Kotziasa. Grčki šef diplomacije izjavio je to prilikom susreta s kineskim veleposlanikom u ponedjeljak.

Jedan od vodećih ljudi u konzervativnoj sestrinskoj stranci njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalne unije CSU, izjavio je u utorak da je najbolja opcija za sve da Grčka izađe iz eurozone. Izjava Markusa Soedera, bavarskog ministra financija, naglasila je dubinu frustracije zbog Grčke među Merkeličinim konzervativcima. Također je pokazala da bi kancelarki sada bilo teško promijeniti politiku prema Ateni i ponuditi joj nove ustupke da ostane u eurozoni.

Soeder je za radio Deutschlandfunk rekao da bi “propisan, razuman i promišljen plan izlaska bio najbolji put za obje strane” i pritom oštro kritizirao grčkog premijera Aleksisa Ciprasa navodeći da se poigrava s Europom i svojim narodom. Cipras je objavio u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj. Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Vjeruje se da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. lipnja, što će je odvesti u stečaj. Ako Cipras ostane na dužnosti, “Grexit” (izlazak Grčke iz eurozone) se čini “neizbježnim”, rekao je Soeder. Čak i ako Grci budu glasovali na referendumu u nedjelju za prijedlog vjerovnika, Soeder smatra da se više ne bi trebali raditi ustupci Ateni. Iako CSU zauzima strože stajalište o Grčkoj nego Merkeličina vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU), stajalište konzervativaca prema Ateni još se zaoštrilo od Ciprasove najave referenduma.

You may also like